IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се гарантиран минимум евросредства до 2020 г. за бизнеса

Социалните партньори искат блокиращо малцинство при взимането на решения от Комитетите за наблюдение на оперативните програми

14:30 | 19.07.13 г. 3
Обсъжда се гарантиран минимум евросредства до 2020 г. за бизнеса

Да се заложат минимални квоти за усвояване на евросредства от бизнеса и неправителствения сектор през следващия програмен период. Това предлага Икономическият и социален съвет (ИСС), който е приел становище с препоръки за приоритетите и политиките за усвояване на европейските пари от 2014 до 2020 г.

Становището е било обсъдено в началото на юли с представителите на изпълнителната власт, сред които правосъдният министър и вицепремиер с ресор управление на средствата от Европейския съюз (ЕС) Зинаида Златанова и представители на различните министерства, отговорни за разработването на Споразумението за партньорство и оперативните програми за следващия програмен период.

В понеделник документът ще бъде официално изпратен до всички заинтересовани лица, включително и до Европейската комисия (ЕК). След няколко дни Споразумението за парньорство ще бъде подложено на широко обществено обсъждане, организирано от правителството, след което трябва бързо да бъде подготвено и изпратено в Брюксел, посочи председателят на ИСС проф. Лалко Дулевски.

От съвета настояват тези квоти да не бъдат нарушавани без съгласието на социалните партньори. Предлага се също така темповете на усвояване на средствата по тях да се наблюдават непрекъснато от управляващите органи, за да се установяват своевременно проблемите и при необходимост бързо да се пренасочват средства към други мерки, но отново насочени към бизнеса и неправителствения сектор.

ИСС предлага също така представителите на социалните партньори и на гражданското общество да имат блокиращо малцинство при взимането на важни решения от Комитетите за наблюдение и работните групи за подготовка на оперативните програми. Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), обясни, че в момента администрацията има мнозинство в Комитетите и работните групи и често становищата и предложенията на бизнеса и неправителствения сектор по отношение на еврофондовете се неглижира.

Очертава се тежък дебат с администрацията по двете предложения на ИСС – за минималните квоти евросредства за бизнеса и блокиращото малцинство. Същевременно обаче изпълнителната власт е приела голяма част от предложенията по новите оперативни програми и процедурите за подготовката, изпълнението и отчитането на проектите, коментира проф. Дулевски. Някои от тях са вече отразени в проекта на Споразумението за партньорство, който предстои да бъде представен и дискутиран.

Споразумението за социално партньорство

Усвояването на европейските средства през следващия програмен период е обвързано с постигането на конкретни цели и резултати и осъществяването на предварително определени реформи. Страните, които не успеят да постигнат целите и да направят необходимите реформи, ще получават по-малко пари или средствата ще им бъдат напълно спрени, припомни проф. Дулевски.

Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абе защо се дракате за глупости /манипулации/ и не се сетите за следното съвпадение: - БГ е страната с най-висок процент (96%) собственни жилища (след Румъния 97%)! - БГ е страната с най-малко ЕС плащания на глава от населението (фондове субсидии, ала-бала, дрън-дрън...)!Та взрете се в поръчката, а не в отклоняващите вниманието ВИ циркове изпълнени от лоши артисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Добро утро, Спасе. И откога положението в държавата не е никак розово според тебе? Защото аз не си спомням някога да е било много розово. Червено - да, но розово никога. Сега положението се движи от сиво към черно и няма никакви признаци, АМА НИКАКВИ !!! Да тръгне в някаква друга посока. Ако решиш да ми отговаряш, моля те не използвай думичката "трябва", защото съм алергичен към нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
трябва да се действа, че положението в държавата не е никак розово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още