IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП защити правото на свободно движение на български и румънски работници

Имигрантите имат благотворно влияние върху икономиката на ЕС, сочат проучванията на Еврокомисията

15:38 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП защити правото на свободно движение на български и румънски работници

С незаконодателна резолюция европейските депутати призоваха страните от ЕС да се въздържат от действия, които да блокират свободното движение в рамките на общността.

Поводът за това гласуване станаха негативните настроения в някои страни от ЕС по отношение на отварянето на трудовите пазари за българи и румънци, а това по същество е ограничение на разпоредбите в Договора за ЕС за свободата на движение.

Текстовете на резолюцията бяха изготвени от групите на ЕНП, С&Д, АЛДЕ, Зелените и ЕОЛ. Те отхвърлят всяко предложение за ограничаването на броя на имигрантите от ЕС,които се предлагат от някои политически партии. Този дебат може да доведе до увеличаване на расизма и ксенофобията.

Проучванията на Европейската комисия съвсем не потвърждават опасенията, че имигрантите ще донесат редица проблеми в приемащите държави. Мобилните работници са нетни платци в икономиките и бюджетите на страните домакини, отбелязват още от пресслужбата на Европарламента.

Данните показват, че 2,8% от гражданите в ЕС живеят в друга държава от общността. Те обаче стимулират европейската икономика. Наличните проблеми със злоупотребите със социалното подпомагане трябва да бъдат решавани без дискриминационни мерки, насочени специално срещу работниците от друга страна, призовават още депутатите.

Отговорност на държавите членки е да се справят със злоупотребите със социалните системи, независимо дали са правени от собствени граждани или от имигранти, се казва още в резолюцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още