IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще блокира опитите на Великобритания да спре помощите за мигрантите на ниво ЕС

Лондон може да промени националното си законодателство, но не и европейските споразумения, коментира премиерът Доналд Туск

16:43 | 08.01.14 г. 2
<p>
	Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Полша Доналд Туск предупреди, че ще блокира опитите на Великобритания да промени законодателството на Европейския съюз (ЕС), с което да предотврати достъпа на имигрантите до социални помощи, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

"Ако някой някога – без значение дали премиерът Камерън, или някой друг, поиска да промени европейските споразумения, за да направи това възможно, Полша ще наложи вето – днес, утре и винаги“, коментира Туск пред репортери.

Той подчертава, че Великобритания все пак може да промени в тази посока националното си законодателство, за да ограничи злоупотребите, но трябва да го приложи за всички, а не само за отделни групи мигранти.

„Никой няма правото да определя поляците като група, която злоупотребява и се възползва“, коментира още Доналд Туск.

В неделя британският премиер Дейвид Камерън коментира, че трябва да се променят европейските споразумения, за да може държавите-членки да ограничат достъпа на имигранти до помощи за деца и други социални придобивки.

Той определи поляците като най-голямата група бенефициенти и допълни, че Великобритания е допуснала „монументална грешка“, като през 2004 г. е отворила вратите си за имигранти от новоприсъединилите се държави от Централна и Източна Европа.

Същевременно полският външен министър Радек Сикорски съобщи, че полските имигранти на Острова са допринесли много повече за икономиката на Великобритания, отколкото са декларирали. Той също подчерта, че ако британците искат социалната им система да не е толкова щедра, ще трябва това да се приложи спрямо всички, които живеят и работят в страната.

Дебатът за имиграцията във Великобритания се засили заради отварянето на трудовия пазар за българи и румънци от 1 януари 2014 г. Британските таблоиди публикуваха серия статии, в които прогнозираха, че страната буквално ще бъде залята от български и румънски имигранти.

Група репортери посрещнаха първия самолет, пристигащ в Лондон от Букурещ, на 1 януари. От всички румънци на борда се оказа, че само 1 е новопристигащ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Браво на поляците!Имат си политици,които да защитават народа си и националната си чест.Това е така,обаче,защото и политиците си имат народ!Къде сме ние?НИТО ПОЛИТИЦИ,НИТО НАРОД!НЯМА ЛИ НАРОД,НЯМА ДА ИМА И ПОЛИТИЦИ - НАЛИ НИЕ СИ ГИ "ПРОИЗВЕЖДАМЕ"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Да си дойдем на думата. :)От кого си изпати Британия и кого реално иска да изгони.А това, нямам думи как да го коментирам"Група репортери посрещнаха първия самолет, пристигащ в Лондон от Букурещ, на 1 януари. "Наистина ли са такива ***, че да очакват на 1ви сутринта да завалят тълпи. Ако има нещо, то ще се усети след година-две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още