fallback

ЕК препоръчва мерки за чист въздух в ОП "Околна среда"

Общият устройствен план на Царево е спрян и ще се прави нова екооценка, потвърди екоминистърът Искра Михайлова

20:13 | 07.02.14 г.

Европейската комисия ни препоръчва да подготвим приоритетна ос за опазване на чистота на атмосферния въздух в оперативната програма "Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Пред Investor.bg тя коментира започва работата по идеята и първо ще бъде поискан анализ на плановете за чистотата на въздуха на шестте големи града у нас.

Работи се по обосновката и предложението на конкретни мерки.

"Надявам се да не става дума само за тролеи и трамваи", допълни тя в отговор на въпроса дали ще бъдат финансирани очистващи инсталации на промишлени производители, които са и големи замърсители.

Припомняме, че България е страната с най-мръсния въздух в Европейския съюз (ЕС), по данни, включени различни доклади. Срещу страната ни се води и наказателна процедура заради повишеното съдържание на фини прахови частици във атмосферата.

Изпълнението на Общия устройствен план на Царево е спряно, коментира още Искра Михайлова по време на семинар за ОП "Околна среда". Ще бъде направена цялостна екологична оценка за цялата територия на общината.

В момента се прави оценка трябва ли да бъде издадена административна мярка за спирането на плана. "Ако експертите преценят, че това е необходимо, аз съм готова да издам такава мярка", допълни тя.

Решението на съда по казуса всъщност слага край на дългите години безвремие, когато нито е имало план, нито се е знаело има ли оценка и никой нищо не емогъл да направи, категорична беше Михайлова. Сега двете министерства - на околната среда и на регионалното развитие, имат възможност да реагират бързо и да се направи нов план и нова, актуализирана екологична оценка, която да обхване всички промени.

Действаме по най-бързия възможен начин, доколкото ни позволява закона, гарантира Михайлова. Тя призова заинтересованите страни да съдействат при изработването на общия устройствен план и екологичната оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 10.09.22 г.
fallback