IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екосдружение съди МОСВ за укрити данни за замърсяването на въздуха

Според доклад на Европейската агенция за околна среда въздухът в България е най-мръсният в Европа

12:02 | 16.10.13 г. 1
Екосдружение съди МОСВ за укрити данни за замърсяването на въздуха

Екологично сдружение „За Земята“ заведе дело срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Поводът е, че МОСВ отказва информация по Закона за достъп до обществена информация, свързана с превишените емисии на серен диоксид, азотен окис и фини прахови частици в България, съобщават природозащитниците.

Организацията в края на август е поискала от МОСВ да й бъдат предоставени официалното предупреждение от страна на Европейската комисия, както и обявения чрез медиите доклад, изготвен от Министерството на околната среда и водите, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката за намаляване на емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации. Според доклад на Европейската агенция за околна среда въздухът в България е най-мръсният в Европа.

„Нашата организация в момента подготвя доклад за проблемите и потенциалните решения, свързани с добиване на енергия от въглища в България и отказът на МОСВ представлява сериозна пречка за работата ни“, коментира Ивайло Попов от сдружението.

Според него с това си действие властите показват „тотална липса на прозрачност и диалог с гражданите и неправителствения сектор по въпроси като чистотата на въздуха и бъдещето на енергийната система в България“.

Единственото похвално в случая е, че недвусмислено бе посочен основният замърсител на въздуха: ТЕЦ-овете, работещи на въглища. Само за последния месец две сериозни обгазявания със серен диоксид се случиха в страната: в Димитровград от ТЕЦ Марица 3 и в Гълъбово от ТЕЦ-овете в енергиен комплекс „Марица изток", твърди още природозащитникът.

Сдружението припомня, че в медийното пространство различни лица от правителството представят противоречиви стратегии относно решението на въпроса: намаляване на енергията от ТЕЦ за сметка на ВЕИ, удължаване на експлоатацията на ядрени мощности, развитие на хидроенергийни проекти. В същото време текат предложения за рестриктивни мерки относно ВЕИ, а темата за ТЕЦ-овете и цената на въглищата от мините търпи неочаквани обрати при всяко следващо изказване на официални лица.

На фона на тази липса на ясна информация, МОСВ отказва достъп до информация, която касае здравето на хората и изпълнението на международни ангажименти на страната, а това е недопустимо, посочват още от „За Земята“.

Според тях много от големите проекти в енергетиката продължават да се крият зад паравана на търговска и служебна тайна, докато негативите от техните замърсявания се заплащат от обществото чрез причинените заболявания и ранна смърт. Организацията настоява за прекратяване на тази практика и подканя управляващите да публикуват всички документи и анализи и да започнат реални публични консултации по тях.

Екологичната организация изпраща и документ от МОСВ – отказ за достъп, в който се посочва, че министерството не е задължено да разпространява информация, чийто източник е Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Еми ще траете, евроатлантици! Янките инвестират в кюмурена енергетика! Точка!Чух даже, че още един ТЕЦ щели да пускат, защото от работещите два в момента били много на печалба! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още