IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно – чист въздух или работещи мини?

МОСВ предлага мерки срещу замърсяването на въздуха, а МИЕ обещава пълно натоварване за основни замърсители - ТЕЦ-овете

08:42 | 15.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Последно – чист въздух или работещи мини?

В началото на годината Европейската комисия предупреди България, че за поредна година не спазва таваните по отношение на емисиите серен и азотен окис и фини прахови частици. Липсват системни мерки за ограничаването на тези замърсители, коментираха чиновниците в последното предупреждение, преди поредната наказателна процедура срещу страната ни.

Почти осем месеца по-късно мерките вече са налични – по време на заседанието на Министерския съвет в сряда е бил обсъден доклад на Министерството на околната среда и водите, изготвен съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката.

В документа са предложени мерки за намаляване на емисиите от основните замърсители на въздуха у нас – серен и азотен окис и прах. Министърът на околната среда Искра Михайлова уточни и някои конкретни, а именно – повишаване на степента на сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра.

"Ако продължава тенденцията за нарастване на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и намаляване на произведената енергия от ТЕЦ-ове, има възможност да спазим тавана за азотните оксиди", категорична беше Михайлова.

Основните замърсители със серен и азотен оксид са именно ТЕЦ-овете, а причината е суровината (въглищата съдържат сяра и азот) и липсата на модерни сероочистващи инсталации в някои ТЕЦ-ове, които обаче изискват сериозни инвестиции.

Съдържанието на сяра например на въглищата от Маришкия басейн достига 2,4% от теглото им. Според вида на въглищата в различни находища по света този процент варира от 0,5 до 10 на сто и по този показател нашите въглища не са с прекалено високо съдържание на опасното вещество. Българските въглища обаче не са толкова калорични и се използват по-големи количества за изработване на едно и също количество енергия. 

Така че проблемът за повечето централи е липсата на очистващи инсталации и най-вече – средства за тяхното изграждане.

У нас 51% от населението живее на места с повишено съдържание на фини прахови частици, което е заплаха за здравето на хората. Така че мерките, приети от МОСВ дори и под натиска на ЕК, са стъпка в правилната посока. Но в същото време енергийният министър Драгомир Стойнев обещава на всички миньори работа, чрез пълно натоварване на ТЕЦ-овете и увеличаване на цената на въглищата от 1 септември. Спестява обаче екологичните аспекти на тези обещания.

Коментарите за основните проблеми в областта на енергетиката се въртят единствено около цената. От думите на енергийният министър става ясно още, че целта на правителството е да се опитат да изнесат скъпия ток, произвеждан от ТЕЦ-овете.

Или с други думи – замърсяването остава за нас, токът отива за износ. Открит остава и въпросът за съгласуваност на политиките на МОСВ и МИЕ, макар да са работили съвмество за поредния доклад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
В комплекса Марица изток, където има 3 големи централи, които работят с местните легнитни въглища плюс Брикел, която е малка заводска централа. Няма съоръжение, което да работи без сероочистваща инсталация. За последните години вредните емисии от сероводород са намалени с над 90 процента. Електрически прахови филтри в централите има отдавна. Местните въглища са с ниско азотно съдържание, което е в нормите. Без очистващи инсталации са мощностите в Бобов дол и ТЕЦ Варна, те работят с високоенергийни въгища, с по-ниско сярно съдържание, но по-високо азотно.На този етап въглищните централи са нужни на енергийния микс, защото гарантират работата на системата, особено през зимата, когато и потреблението е по-високо и ВЕИ-тата са с по-малък работен коифицент. Обективно погледнато мощностите на въглища са натоварени на 50 процента, така че замърсяването от тях е още по-малко. Натискът от вън преследва и бизнес интереси, замаскирани екологично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Поредната простотия. Изборът е - здравни проблеми, мръсен въздух за стотици хиляди, *** и гадна работа за хиляда или чист въздух и развитие на икономиката в интелекуална насока? Разбира се, че българите винаги вземаме първото и най-лесно решение. За това станата ни процъфтява :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още