IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ предлага използването на въглища с по-малко сяра

Тази мярка ще спести милиони евро от евентуално наказание от ЕС заради прекомерното замърсяване на въздуха в България, смята екоминистърът

15:24 | 14.08.13 г.
МОСВ предлага използването на въглища с по-малко сяра

Правителството предприема мерки, за да избегне глоби от Брюксел за превишаване на годишните емисии на замърсители, стана ясно след заседанието на Министерския съвет. На 24 януари Европейската комисия отбеляза, че липсват структурни мерки за борба с промишленото замърсяване с азотен оксид и прах у нас. По тази причина и комисията започна наказателна процедура срещу страната. 

Сред мерките обсъдени на правителственото заседание например са увеличаване на мерките за сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра. За азотните оксиди трябва да бъдат инсталирани нискоемисионни горелки в горивните инсталации. 

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обясни, че след присъединяването си към ЕС България се е съгласила да спазва междинни тавани за годишните емисии на някои замърсители в два периода. Първият период е между 2008-2011 година, а вторият след 2012 година.

Основните замърсявания, за които имаме договореност да спазваме тавани, са със серен диоксид, азотни оксиди и фини прахови частици, които се получават основно при работата на 12-те ТЕЦ-а у нас.

Министърът съобщи, че в периода 2008-2011 година страната ни трайно надхвърля посочените в договора тавани, въпреки че тенденцията е за намаляване на вредните емисии, които се изпускат в околната среда. Най-големи са превишенията на серен диоксид. За периода 2008 - 2011 година таванът е 179 700 тона, а емисиите към 2011 година са били 344 505 тона.

По тази причина и днес кабинетът е приел съвместен доклад на екоминистерството  и икономическото министерство за мерки до края на годината, с които да се намалят емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации. Целта е да бъде предотвратено влизането в съдебна фаза на наказателната процедура. Именно в нея се решава размерът на глобите.

В такива процедури глобите се измерват с десетки милиони, коментира Михайлова.

Според нея обаче тенденцията от 2012-2013 година, поради намаляване на обема на работата на горивните инсталации, е да сме близо до таваните. Реално е като се приложат мерки, да се ограничим в рамките на определените ни тавани, смята Искра Михайлова. Тя даде пример, че очакванията са емисиите на серен диоксид за 2012 година да са 163 460 тона.

По думите й не се налагат специални мерки за постигане на тавана за емисии на прах, който ще спазим.

Очаква се през 2013 година националните тавани за емисии на прах и серен диоксид да бъдат спазени и можем да претендираме за прекратяване на наказателната процедура, каза Михайлова и допълни, че ако продължава тенденцията за нарастване на енергията от ВЕИ и намаляване на произведената енергия от ТЕЦ-ове, има възможност да спазим тавана за азотните оксиди.

Сред причините за непостигането на националните цели в изтеклия период са закъснения от страна на операторите на горивни инсталации с инвестициите в очистващи инсталации. Сега ръководствата им поели ангажимент да променят това.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още