fallback

Бави се изпълнението на мерки за избягването на наказателни процедури от ЕК

Срещу страната има открити 23 процедури за забавено включване на европейски директиви в националното законодателство

18:36 | 16.04.14 г. 2

89 мерки е трябвало да изпълни правителството до края на март по плана си за действие, който е основният инструмент за избягване на наказателни процедури от Европейската комисия. От предварително заложените мерки обаче 45 не са изпълнени в срок, става ясно от заседанието на Министерския съвет.

Днес министрите са одобрили доклада за изпълнението на плана за първото тримесечие, съобщи правителствената пресслужба.

Забавянето се дължи на внесените в Народното събрание законопроекти, които обаче не са приети. Затова и в доклада е отчетена необходимост от по-добро планиране на работата на министерствата в процеса на разработване на нормативните актове и по-бързото съгласуване.

За цялата година в плана са заложени общо 214 мерки, които да доведат да прекратяване на отворени наказателни процедури срещу страната.

Към момента срещу България има 23 наказателни процедури от ЕК заради нетранспониране в срок на европейски директиви. Само за първите три месеца са открити нови 15 процедури, а две са закрити, тъй като страната ни е изпълнила своите задължения.

Отделно има още 15 процедури заради несъответствие на българското законодателство с европейското. От началото на годината са открити още четири процедури по тази точка.

Според данните на ЕК към края на февруари страната ни не е транспонирала в срок 0,7% от директивите, чиито срок е изтекъл до края на октомври 2013 година. Този процент съвпада със средното ниво за целия ЕС, става ясно още от съобщението на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
fallback