IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с наказателна процедура срещу България заради изборното законодателство

Страната не се е съобразила с директива, свързана с вота за евродепутати

13:43 | 04.03.14 г.
ЕК с наказателна процедура срещу България заради изборното законодателство

Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати, съобщи БНТ.

До четвъртък България трябва да уведоми Брюксел дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 г. за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата предвижда улесняване на административните процедури за европейски граждани, живеещи в друга държава от Съюза, които искат да се кандидатират там за евродепутати.

Общо 14 държави, сред които още Белгия, Дания, Франция и Румъния, към началото на февруари не са променили националното си законодателство така, че да отговаря на директивата.

Тези държави са получили предупредителни писма. Тези писма са първа стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и до налагане на глоби, ако България не предприеме необходимите стъпки и не осведоми Брюксел за приетото законодателство. По принцип в такива случаи Европейската комисия предпочита въпросът да бъде разрешен преди това, вместо да започва дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още