fallback

409 проекта на млади фермери ще получат общо 10 млн. евро субсидии

Приоритет са имали предложения в сектор животновъдство и биопроизводството

12:06 | 13.05.14 г.

409 проекта по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските региони ще получат субсидии в общ размер 10 млн. евро или 19,95 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Проектите, които са спечелили финансиране, са избрани от 2,8 хил. предложения. Приотет са имали проекти в сектор животновъдство, биопроизводство или в преход към биопроизводство, както и на стопани, които имат образование или обучение в областта на селското стопанство.

Допълнително точки са отпускани и за проекти от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник. Разград, Силистра, Смолян и София, допълват от агроминистерството.

Голяма част от отпуснатите средства ще отидат за отглеждане на градински домати и краставици, гъби и орехи. Одобрени са и проекти за отглеждане на птици, лешници, бадеми, овощни и костилкови насаждения, а също и за създаване на разсадници за трайни насаждения.

Сред предложенията има такива за купуване на пчелни семейства, създаване на ферми за калифорнийски червеи, както и за отглеждане на дребен и едър рогат добитък.

Междувременно от ДФЗ съобщиха, че са изплатени първите 12 млн. лева на земеделските производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици.

По схемата de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. са сключени близо 4 хил. договора, по които предстои изплащането на над 4 млн. лева. Общият бюджет на помощта е 15 млн. лева, като се изплащат по 39 лева за биволици и крави и по 5 лева за овце-майки и кози-майки. Условието е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
fallback