IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

409 проекта на млади фермери ще получат общо 10 млн. евро субсидии

Приоритет са имали предложения в сектор животновъдство и биопроизводството

12:06 | 13.05.14 г.
409 проекта на млади фермери ще получат общо 10 млн. евро субсидии

409 проекта по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските региони ще получат субсидии в общ размер 10 млн. евро или 19,95 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Проектите, които са спечелили финансиране, са избрани от 2,8 хил. предложения. Приотет са имали проекти в сектор животновъдство, биопроизводство или в преход към биопроизводство, както и на стопани, които имат образование или обучение в областта на селското стопанство.

Допълнително точки са отпускани и за проекти от областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник. Разград, Силистра, Смолян и София, допълват от агроминистерството.

Голяма част от отпуснатите средства ще отидат за отглеждане на градински домати и краставици, гъби и орехи. Одобрени са и проекти за отглеждане на птици, лешници, бадеми, овощни и костилкови насаждения, а също и за създаване на разсадници за трайни насаждения.

Сред предложенията има такива за купуване на пчелни семейства, създаване на ферми за калифорнийски червеи, както и за отглеждане на дребен и едър рогат добитък.

Междувременно от ДФЗ съобщиха, че са изплатени първите 12 млн. лева на земеделските производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици.

По схемата de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. са сключени близо 4 хил. договора, по които предстои изплащането на над 4 млн. лева. Общият бюджет на помощта е 15 млн. лева, като се изплащат по 39 лева за биволици и крави и по 5 лева за овце-майки и кози-майки. Условието е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още