IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: С 250 млн. евро повече са парите по ОП Иновации и конкурентоспособност

По програмата ще бъде финансирано и изграждането на газовата връзка със Сърбия, съобщи министърът на икономиката и енергетиката

14:38 | 21.05.14 г.
Стойнев: С 250 млн. евро повече са парите по ОП Иновации и конкурентоспособност

Парите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период ще бъдат с 250 млн. евро повече, отколкото за периода 2007 – 2013 година, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Министерския съвет след заседанието на правителството. Министрите днес дадоха одобрението си на проекта за оперативна програма, който ще бъде изпратен в Брюксел за съгласуване.

Общият бюджет на програмата е 1,414 млрд. евро с включеното национално съфинансиране. Програмата ще има 4 оси – „Технологично развитие и иновации“, „Предприемачество и капацитет за растеж“, „Енергийна и ресурсна ефективност“ и „Техническа помощ“.

По програмата е предвидена подкрепа за изграждането на междусистемната газова връзка със Сърбия. Стойнев уточни, че по нея се работи, но има закъснение от сръбска страна и са необходими по-активни действия от страна на сръбските власти.

Финансиране е предвидено и за фаза 2 на проекта „София Тех парк“, за който Стойнев отчете, че няма забавяне.
Според министъра отзивите от Брюксел по оперативната програма към момента са положителни и той се надява мярката, свързана с технологична модернизация, да бъде отворена още тази година.

Над 3 млрд. лева са предвидени по ОП „Региони в растеж“ за новия програмен период, включеното национално съфинансиране е 466 млн. лева, съобщи от своя страна регионалният министър Десислава Терзиева.

Целевите градове, които ще получат финансиране по програмата, са 67. Програмата е разделена на 8 приоритетни оси – „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, „Регионална образователна инфраструктура“, „Регионална здравна инфраструктура“, „Регионална социална инфраструктура“, „Регионален туризъм“, „Регионална пътна инфраструктура“, „Превенция на риска“ (основно от свлачища) и „Техническа помощ“.

За пръв път образователното министерство има собствена оперативна програма. За „Наука и образование за интелигентен растеж“ са предвидени около 1,34 млрд. лева, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова.

Програмата има четири оси - „Научни изследвания и технологично развитие“, „Насърчаване на инвестиции на предприятията в научно-изследователска дейност“, „Образование и учене през целия живот“, „Образователна среда за активно социално приобщаване“, насочена основно към децата със специални образователни потребности.

Довършваме програмен период и започваме нов, коментира от своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова. 1,6 млрд. евро има още да се изпълняват за стария период до 2013 година, почти никъде няма прекъсване на мерки по програмите, съобщи тя.

До края на май проектите за новите оперативни програми ще бъдат изпратени на ЕК и навлизаме във фаза на официални преговори с Брюксел по тях, допълни още Златанова.

Според Стойнев програмата за подпомагането на иновациите и конкурентоспособността идва в ключов момент за българската икономика. „Три поредни тримесечия има икономически растеж над 1 %, започнахме с отрицателен растеж“, коментира министърът, който обяви, че се надява на три пъти по-голям за следващите две години.

Според него именно заради този растеж в първото тримесечие на 2014 година има над 39 000 нови работни места, което не се е случвало от 2009 година.

България има готовност за доставка на ток към пострадалата от наводнения Сърбия, допълни още енергийният министър след редовното правителствено заседание. Той уточни, че вчера са проведени разговори със сръбския посланик, а вицепремиерът Даниела Бобева е координатор на усилията на правителството да подпомогнем съседите си.

„Работим за определени количества, които да бъдат предоставени на нашите сръбски партньори“, съобщи министърът.

Междувременно с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджета на МВР за тази година, които ще отидат за предоставяне на безвъзмездна хуманитарна помощ на Сърбия и на Босна и Херцеговина. Общата сума е 132 хил. лева, като 92,3 хил. лева са за Българския Червен кръст. Хуманитарната помощ за населението в пострадалите от пороите две държави ще бъде предоставена под формата на имущество – палатки, одеала, спално бельо, походни легла, ботуши, якета, минерална вода и др. 

По-късно днес министър Стойнев ще посети ВМЗ Сопот. Преди това той обяви в Министерския съвет, че предприятието ще наеме допълнително на работа 300 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още