fallback

Стартирането на бизнес е сред акцентите на новата програма за човешките ресурси

Над 100 милиона евро ще бъдат насочени към микро, малък и среден бизнес и създаване на работни места

12:27 | 30.05.14 г. 2

Фокусът на новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде върху подкрепата за продължително безработни, икономически неактивни на пазара на труда хора със средно или по-ниско образование, хора над 54-годишна възраст и насърчаване на предприемачество за образовани хора без работа.

Очакваните резултати са тези рискови групи на пазара на труда да повишат знанията и уменията си, така че да заемат по-качествени работни места и да си осигурят продължителна заетост. Това каза Светлана Дянкова, заместник-министър на труда и социалната политика при представянето на новата оперативна програма за периода 2014 - 2020 г., която вчера бе одобрена от Министерски съвет.

Създаването на предприятия ще бъде подкрепяно, защото създават производство, икономически растеж и работни места. До края на годината ще бъдат разработени и конкретните мерки, по които ще се усвояват финансовите ресурси от предприятията, уточни Дянкова.

Средствата ще са и за подобряване на условията на труд, организацията на труда, като част от политиката за подкрепа на малкия и среден бизнес, допълни тя.

В новата програма са заложени мерки за млади хора между 15 и 24 години, които са в рискова ситуация, тоест не са нито в обучение, нито в заетост.

Предвидена е и подкрепа за семейства с деца с увреждания, както и за социални услуги в здравеопазването за хора с увреждания над 18 и над 65 години.

От 2020 година ще продължи и процесът по деинституализация, като той ще бъде разширен. Министерството започва нова политика - за извеждане на възрастни хора от институции през новия програмен период.

Три акцента в новата програма за човешките ресурси

На първо място е борбата с младежката безработица. Ще се инвестира в две групи дейности – за активиране на лица до 29 години и стартиране на самостоятелна стопанска дейност на млади хора, които обаче имат поне средно образование, уточни заместник-министър Росица Янкова.

На второ място в програмата е заложен по-активен интегриран подход за социално-икономическа интеграция на маргинализираните групи. Политиките ще са насочени към подобряване на достъпа до заетост, до образование, до социални и здравни услуги.

Третият нов акцент на програмата е деинституализацията на възрастните хора. Дянкова обясни, че идеята е както децата, така и възрастните хора да бъдат изведени от институциите и да бъдат настанени в среда, близка до семейната. Тя обясни, че става въпрос за малки центрове, които ще гарантират тази семейна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
fallback