IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

315 млн. лв. повече за заетост предвижда новата програма за човешки ресурси

Средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване се увеличават с 276 млн. лв. спрямо миналия програмен период

13:54 | 16.01.15 г.
315 млн. лв. повече за заетост предвижда новата програма за човешки ресурси

Повече средства за заетост и за борба с бедността залага новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през следващите седем години. Близо 60% от ресурса е предвиден за заетост, а 31% - за борба с бедността и насърчаване на социалното включване, съобщават от социалното министерство.

Новият програмен период на оперативната програма, който официално стартира в Пловдив вчера, предвижда повече средства за тези приоритетни направления.

Спрямо миналия програмен период помощта за заетост се увеличава с 315 млн. лева, а средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване  - с 276 млн. лв.

С предвидените 2,136 млрд. лева Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще допринесе за изпълнението и на целите на стратегията на ЕС „Европа 2020”, уточняват от ведомството. Тя предвижда повишаването на коефициента на заетост на българите в трудоспособна възраст (между 20 и 64 години) до 76%. В момента той е малко под 60 на сто и целта е доста амбициозна.

Осигуряването на повече и по-качествени работни места и подкрепата за активно социално включване на всички в неравностойно положение са основни акценти в новата европрограма за човешките ресурси.

В първите две години на програмата ще бъдат отпуснати 240 млн. евро за „ударно“ намаляване на безработицата сред младите хора, каза заместник-министър Зорница Русинова в интервю за телевизия Bulgaria on Air преди дни. Тя отбеляза и че продължават старите „стажантски програми“, чрез които младежите трупат опит. Първите стажанти ще бъдат назначени още през февруари, като в бюрата по труда вече има 7,5 хил. заявки.

„Ще има стажантски програми и за учещите младежи, но те се финансират през друг инструмент“, допълни още Русинова.

„Развитие на човешките ресурси“ е първата оперативна програма за България, одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още