fallback

Новите Планове за речните басейни предвиждат инвестиции за над 7,6 млрд. лева

Обсъждането им ще продължи до средата на 2016 г.

16:15 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новите Планове за управление на речните басейни (ПУРБ) предвиждат инвестиции за над 7,6 млрд. лв. за периода 2016-2021 г. Обсъждането на плановете ще продължи до 1 юни 2016 г., съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Средствата за инвестиции ще бъдат осигурени от оперативните програми, основно “Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), също от републиканския бюджет, общинските бюджети, ПУДООС,  ВиК операторите и други икономически субекти.

Предвижда се средствата да бъдат насочени към:

Инвестиционни мерки:  изграждане на канализации и пречиствателни станции, на пречиствателни съоръжения на стопански обекти.

От МОСВ изтъкват, че замърсяването на долното течение на Огоста заради битовите отпадъчни  води на Монтана и Бяла Слатина доскоро е било сериозен проблем. На базата на първите ПУРБ по програма „Околна среда" 2007-2013 са изградени пречиствателни станции, което съществено промени ситуацията.

Един от замърсителите на река Искър доскоро са били отходните канали на Костинброд. Градът вече има модерна пречиствателна станция и ремонтирана ВиК мрежа, изградени също със средства по оперативната програма.

В ПУРБ са включени и мерки за намаляване на риска от наводнения чрез изграждане на съоръжения за естествено задържане на водите, както и изграждане на съоръжения за непрекъснатост на реките. Предвижда се и рекултивация на замърсени терени.

Екоминистерството предлага,  ако граждани живеят край затлачена от боклуци река, да поискат от общинските власти тя да бъде почистена. Ако в район в близост до кладенци има складирани пестициди, засегнатите могат да поискат премахването им.

Административни мерки: забрани и ограничения за определени дейности, допринасящи за влошеното състояние на водите или създаващи риск от влошаването му; преразглеждане на издадени разрешителни; осъществяване на ефективен контрол, въвеждане на допълнителни изисквания за мониторинг на водите, подобряване на информационната база за извършваните оценки.

Икономически мерки: въвеждане на стимулиращи  или рестриктивни такси за природните води, които да доведат до ефективно им използване.

Нормативни мерки: въвеждане на изисквания за определени дейности, свързани с намаляване на отрицателните въздействия върху водите (например за съоръженията, осигуряващи непрекъснатост на реките).

Очаква се обсъжданията на плановете да приключат на 1 юни 2016 г., след което те трябва да бъдат приети от Министерския съвет.

Новите планове за управление ще бъдат в сила от 2016 до приемането на следващите планове през 2021 г. Веднъж приети, те не могат да бъдат променяни.

Министерството очаква мнения, бележки и предложения. Активни трябва да бъдат и фирмите с издадени разрешителни, защото съгласно Закона за водите те ще бъдат преразгледани в съответствие с утвърдените планове.

В България има 1054 водни обекта, от които 176 подземни и 878 повърхностни. 777 са обособените водни участъци в реките, 69  - в езерата. 16 са в категорията „крайбрежни морски води“ и още 16 в категорията „преходни морски води“.

Основните причини за влошеното им състояние са замърсяването в резултат от човешката дейност, нерегламентираните зауствания на отпадъчни води, мините, старите сметища, торовете и препаратите за растителна защита. Негативно въздействие има изграждането на язовири, бентове и прагове, корекции на речните русла и други.

С изпълнението на Плановете се очаква тези рискове да бъдат намалени. ПУРБ са публикувани на електроните страници на четирите басейнови дирекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 09.09.22 г.
fallback