IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако България забави Плановете за речните басейни, ще блокират европрограми

Представянето на плановете е предварително условие на Брюксел, заяви експерт

15:06 | 15.06.15 г.
Ако България забави Плановете за речните басейни, ще блокират европрограми

Ако България не докладва навреме - през март 2016 г., изискваните от Брюксел Планове за управление на речните басейни (ПУРБ), ще бъдат спрени евросредствата по три направления: "Околна среда" (ОПОС), "Иновации и конкурентоспособност", както и финансирането на агросектора. Това каза на пресконференция Дочка Велкова от Института за икономически изследвания при БАН.

Работата по Плановете за управление на речните басейни (които са инструмент за интегрирано управление на водите) и по Плановете за управление на риска от наводнения трябва да приключи до декември 2015 г. След одит Европейската комисия ще излезе с документ, съдържащ препоръки към всички страни членки, уточни експертът.

При управлението на водите ЕК изисква от държавата законодателно да е уредено спазването на принципите „потребителят плаща“ и „замърсителят плаща“, допълни тя.

Според Годишния доклад на Института, към края на 2014 г. дейностите по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2007-2013 имат минимален ефект върху публичния физически капитал, но се очаква приключените по-късно проекти да променят положително общата картина.

Тъй като делът на договорените средства е много по-голям от реално изплатените, анализаторите отчитат, че наддоговарянето е добра политика.

Дочка Велкова припомни, че новата ОПОС беше пратена на ЕК към средата на май, но официално одобрение все още няма, а междувременно се работи по т. нар. „ранни проекти“, стартът на които беше разрешен от Брюксел, преди да приключи напълно водната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още