IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда

През януари екологичният съвет ще гледа плановете за управление на Рила и Пирин

09:47 | 21.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
10 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда

Към момента има 10 наказателни процедури срещу България в областта на околната среда. В най-напреднала фаза е наказателната процедурата за защитена зона "Калиакра". Това каза в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По "Калиакра"се очаква решение на Европейския съд в средата на януари 2016 г.

Най-тежка от гледна точка на усилия и финансов ресурс е процедурата за замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), но тенденцията е положителна, коментира министърът.

По думите ѝ наказателна процедура има и за наднормено съдържание на серен диоксид в Гълъбово. Поставената през октомври т. г. инфрачервена камера там показва, че "Брикел" е изпускал два пъти нерегламентирано отпадъчни газове, един от които с превишение на алармения праг за информиране на населението. Без да са отчетени тези случаи, на дружеството през годината са наложени санкции за 145 хил. лева.

Замразено е делото заради старите сметища. За една година приключи изграждането на 13 регионални системи за управление на отпадъците, финансирани по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013. Така регионалните системи стават общо 15. Закрити са 54 стари депа, предстои да бъдат закрити още 19 до февруари 2016 г. Рекултивирани са 37 стари депа.

Плановете за управление

В средата на януари ще приключи разглеждането на възраженията и коментарите по Плана за управление на Национален парк "Пирин", а до началото на февруари - по Плана за управление на Природен парк "Витоша". След това трябва да ги разгледа Висшият експертен екологичен (ВЕЕС) съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По думите ѝ до края на годината в МОСВ трябва да бъде внесен и проектът на Плана за управление на Национален парк "Рила".

ВЕЕС разгледа тази седмица Плана за управление на парк "Българка", който беше приет с коментари, които трябва да бъдат отразени. След това предстои внасянето му за одобрение от МС, очаква се това да стане в началото на следващата година. Планът е 10-годишен и също е разработен по ОПОС.

„По оперативна програма "Околна среда" ОПОС - 2007-2013 г. се разработват 58 плана за управление на резервати, поддържани резервати, природни паркове и национални паркове. От тях вече са готови 15. Сред тях са ПУ на "Персина" и "Беласица", предстои да ги внеса в МС. Резерватите не минават по тежката процедура с обществени обсъждания и ВЕЕС“, казва министърът.

Водната реформа

Има сериозен напредък по водната реформа, финансирането по новата ОПОС зависи от успеха й, коментира министър Василева. Очаква се в началото на следващата година да бъде избран изпълнител за разработване на системата за управление на водите в реално време. Изграждането й ще започне с пилотен проект по река Искър, който по-късно ще бъде надграден за цялата страна.

Плановете за управление на речните басейни

На въпрос докъде стигна изработването на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) министърът отговаря, че те са публикувани за обществено обсъждане на интернет страниците на Басейновите дирекции. Общественото обсъждане ще продължи до края на юни 2016 г.

Това са вторите планове, които България разработва по европейското законодателство и те са с валидност 6 г. В тях се обследва всяко повърхностно или подземно водно тяло на територията на страната.

В ПУРБ има мерки, отговорност на различни институции, за рехабилитация и модернизиране на инфраструктура или изграждане на нова, за да се подобри състоянието на водните тела. Важен елемент е наблюдението на количествата, екологичното и химическото състояние на водите.

„ПУРБ са текущата картина на територията на страната, неведнъж сме коментирали, че водните ресурси в България са достатъчно. Поредица от дейности бяха предприети за качеството на водата, като някои от тях приключиха. С подкрепата на ОПОС 2007-2013 г. бяха изградени много съоръжения, които подпомагат подобряването на състоянието.

Например пречиствателните станции по Черноморското крайбрежие - Варна, Поморие, Равда, Несебър, Слънчев бряг, във вътрешността на страната, както и по поречието на Дунав“, казва Ивелина Василева.

Натура 2000

До края на годината ще бъдат издадени още пет заповеди за обявяване на защитени зони от мрежата "Натура 2000" по Директивата за местообитанията. За други 30 е преминал процесът на обществено обсъждане и се работи по документа. 

В България има обявени 353 защитени зони от мрежата Натура 2000, като 119 от тях са по Директивата за дивите птици, а 234 - по Директивата за местообитанията. За всички 119 защитени зони за дивите птици са издадени необходимите заповеди, припомни още министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още