IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" спечели евросредства за увеличаване на дебита на Чирен

Газопреносната компания завършва 2015 г. с печалба от над 100 млн. лв.

09:49 | 11.04.16 г.
"Булгартрансгаз" спечели евросредства за увеличаване на дебита на Чирен

"Булгартрансгаз" е спечелила 220 млн. евро по програмата за Трансгранично сътрудничество за увеличаване на дебита на газохранилището в Чирен. Това съобщи в ефира на БНР изпълнителният директор на газопреносната компания Георги Гегов.

В момента обемът на съоръжението е към 550 млн. куб. метра. След реализиране на плановете за разширяване ще достигне до 1 млрд. куб. метра. Георги Гегов уточни, че тези количества ще са достатъчни изцяло да бъде покрито потреблението в рамките на 6 до 8 месеца.

Газохранилището е важна част от плановете на правителството за изграждането на газов хъб в страната. Газовите хранилища трябва да покрият пиковете в потреблението - и при повишено търсене, и при свито потребление.

На финалната права е и проектът за повишаване на капацитета за нагнетяване и добив в хранилището, стана ясно още от думите на Гегов.

Той съобщи още, че през 2015 година "Булгартрансгаз" ще реализира над 100 млн. лева печалба, което е повече от очакваното. За него това означава, че компанията е ликвидна и изпълнява своите планове. Основната част от приходите - 80%, идват от транзита на природен газ за съседните страни - Гърция, Турция и Македония.

Днес официално ще бъде въведена в експлоатация и компресорната станция "Странджа", част Южния полупръстен на газопреносната ни мрежа, на българо-турската граница. Тя е важна за транзита на газ, който осъществява страната ни, уточни още Гегов.

Ремонтът се осъществява съгласно програмата на правителството за рехабилитацията на четири компресорни станции - "Лозенец", "Ихтиман", "Петрич" и "Странджа" на обща стойност от около 200 млн. лева.

Допълнителни средства България ще получи от ЕК за рехабилитацията на още 4 компресорни станции, което е втора част от програмата за модернизиране на газопреносната ни мрежа, допълни Гегов.

Северният полупръстен на газопреносната ни мрежа се нуждае от много инвестиции за модернизиране. "Булгартрансгаз" кандидатства пред ЕК за помощ за рехабилитацията на съоръженията в размер на общо 174 млн. евро.

Вече е одобрено и отпускането на част от тези средства - за дейности по предпроектни проучвания и инспекции. "Подготвяме процедурите за намиране на най-добрия изпълнител", каза още директорът на "Булгартрансгаз".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още