IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувач пробва отрицателна цена за сорта петрол North Dakota Sour

Сортът е с много ниско качество заради високото съдържание на сяра

15:43 | 18.01.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Купувач пробва отрицателна цена за сорта петрол North Dakota Sour

Цената на петрола е толкова ниска, а пазарът – така наситен, че потенциален купувач е предложил отрицателна цена в сделка за покупка на количества от американския сорт North Dakota Sour, предава Bloomberg.

Този сорт е нискокачествен, с високо съдържание на сяра, но в началото на 2015 година се търгуваше за 13,50 долара за барел, а през януари 2014 година – за 47,60 долара за барел.

Предложението на Flint Hills Resources сега е за -0,5 долара за барел. Офертата е била изпратена в края на миналата седмица, уточнява Bloomberg.

Заради наситения със суровина пазар цената на качествените сортове петрол също се срива. За последните 18 месеца лекият суров петрол е загубил 70% от стойността си. В ранните часове на пазарите суровината се продаваше за малко под 29 долара за барел. Това е най-ниската цена, достигана в рамките на търговския ден от октомври 2003 година насам.

Други нискокачествени сортове пък се търгуват наполовина по-евтино – South Texas Sour постигна цена от 13,25 долара за барел, а OklaHoma Sour – от 13,50 долара за барел. Тези сортове имат високо съдържание на сяра и могат да бъдат преработени само в рафинерии със специално оборудване, затова и цената им е по-ниска.

Негативните цени на суровините са изключително редки, но не и несрещани на петролните пазари. Обикновено рафинерии предлагат на свои клиенти да им платят, за да се отърват от продукти като сяра или петролен кокс, които са резултат от преработката на петрол.

Всичко за цената на петрола - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
Има ли още някой ***, който да вярва, че цените при "либералния " пазарен механизъм се определят от пазара т.е. от търсенето и предлагането ....Има ли още някой *** да вярва , че съотношението т.е. курсовете на валутите , цените на акциите, металите и индексите на борсата зависи и се определя от икономиката на съответната държава или състоянието на съответната фирма ? Надявам се , че няма вече такива ... и следва да зададем въпроса : А сега накъде, драги либерасти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
mistt
преди 8 години
Атанасио , пиле шарено , колко стана цената на нефта? Според теб трябваше да е вече 180 -300 долара , а взеха да го подаряват . И пари отгоре дават! Дължа на банката 80 000 $ , ще взема да поръчам 160 000 барела и си уредих дълга!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Ти па ше ме скъсаш! Баш с тоя ***^рел ли ше анализираш събитията?! Нали он писа лани едни напоителни анализи за Гърция, прошнуровани, прономеровани - сигур юристката му ги беше диктувала... Фалит отсекъде! Неизбежен! С шут от еврозоната! И още куп кляфкачи (инвест-капиталета) му пригласяха. После изчезна... а сега пак е изпълзел от конюшната на припек - може пак да са му обещали някой леф... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis15
преди 8 години
л.апай и се потапяй ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
VicKing
преди 8 години
Бе дайте го насам, нищо че е със сяра, даже е по-добре ще я броим като добавка. Може даже и цената да вдигнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Възможно е, но все пак имам и някои забележки. Първо - китайците продължават да купуват петрол от Венецуела, иначе тия отдавна щяха да са се сгънали. Какви са им точно взаимоотношенията не ми е много ясно, но едва ли са много пазарни. А това, че саудитите имат гигантски парични проблеми с какво ще им попречи на износа? Напротив. Те в момента се нуждаят от всеки възможен цент. Вероятно това е и причината добивите упорито да не намаляват. Та положението наистина е много комплицирано и моята прогноза е малко по-различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
"...Надявам се тогава всички комунисти и платени руски агенти, да загубят позиции поради липса на финанси, та България да дръпне веднъж и завинаги извън орбитата на сатрапията рашистан." Абе ти четеш се ли какво пишеш ?! И после се чудят някои , защо било такова нивото на Инвестора ! Всъщност оттатък , в задния двор/форумо/ е още по зле...там нивото се определя от маранди/амстердам...ного високо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Освен това дай малко да анализираме събитията. Значи казваш, че това, което идва ще е като 1991-а за СССР. Добре - съгласен съм, ама защо си мислиш, че руснаците, като фалират още веднъж и ще се откъснем от тяхното влияние. 91-а мина и замина. Оттогава ние влязохме ли в Евросъюза? Влязохме. В НАТО влязохме ли? И там влязохме. А освободихме ли се от влиянието на руснаците? Не. Все още всичкия газ, всичкия петрол и всичкото ядрено гориво идват оттам. Пак сме си зависими от руснаците, въпреки всичко. Какво те кара да мислиш, че сега, като фалират още веднъж нещата ще се променят. Аз мисля, че зависимостта ни ще стане много по-тежка, още повече, че вече почти няма къде да влизаме. Освен щат на Съединените щати ли да станем, какво ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 7
Jorkata
преди 8 години
Продължавам да твърдя, че първите сгънали от ниската цена на петрола ще са ОПЕК (Венецуела в момента е на ръба на фалита, Саудитите имат гигантски парични проблеми, но го крият). Иран започне ли официално да изнася петрол - гейм оувър за ОПЕК. Русия е много по-диверсифицирана от горните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 10
nobel
преди 8 години
Ти очевидно освен фалит на Русия друга радост в тоя живот нямаш. Аз обаче не вярвам, че това което се случва се прави само и единствено заради Русия. Не ми изглежда да са чак толкова важни. Изчакай още малко събитията, преди да гръмнеш шампанското за фалита на Русия, че тоя път разплаканите може да се окажат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още