IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувач пробва отрицателна цена за сорта петрол North Dakota Sour

Сортът е с много ниско качество заради високото съдържание на сяра

15:43 | 18.01.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Купувач пробва отрицателна цена за сорта петрол North Dakota Sour

Цената на петрола е толкова ниска, а пазарът – така наситен, че потенциален купувач е предложил отрицателна цена в сделка за покупка на количества от американския сорт North Dakota Sour, предава Bloomberg.

Този сорт е нискокачествен, с високо съдържание на сяра, но в началото на 2015 година се търгуваше за 13,50 долара за барел, а през януари 2014 година – за 47,60 долара за барел.

Предложението на Flint Hills Resources сега е за -0,5 долара за барел. Офертата е била изпратена в края на миналата седмица, уточнява Bloomberg.

Заради наситения със суровина пазар цената на качествените сортове петрол също се срива. За последните 18 месеца лекият суров петрол е загубил 70% от стойността си. В ранните часове на пазарите суровината се продаваше за малко под 29 долара за барел. Това е най-ниската цена, достигана в рамките на търговския ден от октомври 2003 година насам.

Други нискокачествени сортове пък се търгуват наполовина по-евтино – South Texas Sour постигна цена от 13,25 долара за барел, а OklaHoma Sour – от 13,50 долара за барел. Тези сортове имат високо съдържание на сяра и могат да бъдат преработени само в рафинерии със специално оборудване, затова и цената им е по-ниска.

Негативните цени на суровините са изключително редки, но не и несрещани на петролните пазари. Обикновено рафинерии предлагат на свои клиенти да им платят, за да се отърват от продукти като сяра или петролен кокс, които са резултат от преработката на петрол.

Всичко за цената на петрола - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Чакаме, чакаме. После ще заживеем щастливо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 18
roli5
преди 8 години
Е,то се знае-Русията..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Скоро нещо ще се прекърши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
melon
преди 8 години
В Бантустана, обаче цените са се запънали, като комунист на разпит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 32
Ironhorse
преди 8 години
За ужас на В.Путин и мурзилажа, още до края на седмицата очаквам цена на нефта от под $20 долара за барел.2016 за Рашистан ще бъде както 1991 за СССР.Надявам се тогава всички комунисти и платени руски агенти, да загубят позиции поради липса на финанси, та България да дръпне веднъж и завинаги извън орбитата на сатрапията рашистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още