IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на продажбите на персонални компютри подкрепи НР през тримесечието

Растежът на приходите от другите подразделения на НР е по-слаб или дори се свива заради геополитическата нестабилност в Източна Европа, посочват от компанията

10:15 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Растежът на приходите е първият след 11-те поредни тримесечия на спадове.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Растежът на приходите е първият след 11-те поредни тримесечия на спадове. Снимка: Ройтерс

Hewlett-Packard Co. (НР) изненада приятно с продажбите си през третото си фискално тримесечие. Финансовите резултати на технологичната компания са стимулирани от подобряващите се продажби на персонални компютри, пише Bloomberg.

Изгладената печалба за тримесечния период, приключил на 31 юли, възлиза на 89 цента на акция, а приходите от продажби нарастват с 1,3 на сто до 27,6 млрд. долара. Нетната печалба на НР е 985 млн. долара, или 52 цента на акция при положителен финансов резултат от 1,39 млрд. долара, или 71 цента на акция, година по-рано. Средната прогноза на анкетираните от информационната агенция анализатори бе за печалба от 89 цента на акция при приходи за 27 млрд. долара.

Растежът на приходите е първият след 11-те поредни тримесечия на спадове. Резултатите вдъхват кураж на главния изпълнителен директор Мег Уитман, която се опитва да преструктурира втория по големина производител на персонални компютри в света. След като пое поста през септември 2011 г., тя се фокусира върху намаляването на разходите и представянето на нови продукти на пазара като сървъри, охлаждани с вода, и 3D принтери.

През тримесечието компанията похарчи 649 млн. долара за преструктурирането си. Уитман стабилизира и върна НР към печалбата, но обяви намерението си да съкрати още поне 16 000 служители.

„Вярваме, че ще продължим да печелим дял на пазара на персонални компютри въпреки предизвикателствата на този пазар, който се консолидира“, заявява изпълнителният директор на НР по време на пресконференцията по оповестяване на междинните резултати.

През второто тримесечие на 2014 г. продажбите на персонални компютри се смъкнаха с по-малко от очакваното, след като корпорациите замениха старите си компютри в нови, съобщи IDC през юли.

Приходите от продажби на поделението на Hewlett-Packard, произвеждащо персонални компютри, се покачват с 12% на годишна база до 8,65 млрд. долара. Според Уитман търсенето в повечето региони, в които оперира компанията, е било високо, с изключение на Китай и Русия, въпреки че все пак в Поднебесната империя търсенето на персонални компютри е било задоволително.

Растежът на приходите от другите подразделения на НР е по-слаб или дори се свива, като според ръководството на технологичния концерн продажбите са пострадали от „геополитическата нестабилност в Източна Европа“.

Приходите от продажби на поделението на НР за производство на сървъри и друго оборудване, което се търси основно от бизнеса, нарастват с 1,9 на сто до 6,89 млрд. долара спрямо същия период на предходната година. Приходите от продажба на софтуер намаляват с 5% до 959 млн. долара.

Приходите от предоставянето на консултантски услуги на корпорациите се понижават с 6,4 на сто до 5,59 млрд. долара. Поделението за производство на принтери постигна с близо 4% по-ниски приходи в сравнение със същото тримесечие на 2013 г. до 5,59 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още