fallback

Първанов върна законовите промени за отпуските

Мотивът за президентското вето е, че се нарушават конституционните права на работещите

13:19 | 05.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Приетият закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани. С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, се посочва в съобщението.

„Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на България, от задължения на българската държава по международни договори и не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на Конституцията.“

От пресслужбата на президента посочват, че се имат предвид параграф 20, т. 2 (относно новия параграф 3е) и параграф 21, т. 5 (относно новия параграф 8а) от приетия закон. С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск - неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона, пише в съобщението.

При формиране на позицията си държавният глава е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
fallback