IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старите отпуски ще може да се ползват до декември 2011

Предвижда се вече да може само до десет дни платен отпуск да се прехвърлят от една година за следващата

13:43 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Старите отпуски ще може да се ползват до декември 2011

Неизползваните платени отпуски от минали години на служителите и работниците ще могат да се ползват до края на 2011 г. Това е една от основните промени в Кодекса на труда, приети на днешното заседание на Министерски съвет (МС), съобщи след заседанието министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Предвижда се вече да може само до десет дни платен отпуск да се прехвърлят от една година за следващата.

При прекратяване на трудови договори до края на 2011 г. работодателят ще е длъжен да изплати целия неизползван отпуск на служителя, включително за минали години.

По думите на Младенов до посочения период работодателят ще е длъжен да разреши използването на годишния отпуск на служителя по предварително утвърден график за ползване на отпуските в дадената фирма.

В тази връзка министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира, че в неговото министерство, и най-вече в Агенцията по борба с градушките, има натрупани отпуски над 200-300 работни дни на човек – не толкова, защото не са използвани години наред, а защото директорът на агенцията неправомерно разрешил до 100 работни дни платен годишен отпуск. Поради това той ще бъде наказан, каза Найденов.

Според друга от предлаганите промени в Кодекса на труда през тази година работодателите ще могат да изпращат служителите и работниците в още 60 работни дни допълнителен неплатен отпуск, като той ще счита за трудов стаж.

Обсъжда се и идея Главната инспекция по труда след проверка на място да може да оформя прекратяването на трудовите правоотношения на работници и служители, когато дадена фирма е прекратила дейност и не е извършила това. Младенов даде пример с гръцки фирми, които са напуснали страната, без да оформят документите на останалите без работа работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още