IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов върна законовите промени за отпуските

Мотивът за президентското вето е, че се нарушават конституционните права на работещите

13:19 | 05.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Първанов върна законовите промени за отпуските

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Приетият закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани. С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, се посочва в съобщението.

„Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на България, от задължения на българската държава по международни договори и не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на Конституцията.“

От пресслужбата на президента посочват, че се имат предвид параграф 20, т. 2 (относно новия параграф 3е) и параграф 21, т. 5 (относно новия параграф 8а) от приетия закон. С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск - неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона, пише в съобщението.

При формиране на позицията си държавният глава е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgpainter
преди 13 години
За да се стартира с редукция на държавната администрация трябва да се започне с това. Вярно няма как да са доволни всички, но избор друг няма. Какво става когато трябва да се съкратят n брой души и на които трябва да се изплатят освен обезщетенията и неизползваните отпуски, но с еквивалент на днешните заплати, а не на някогашните когато е трябвало да бъде ползвана отпуската.В този ред на мисли в един форум гледам снимка на един чичо пред една E-classe 211 купе... и в описанието написал - държавен служител. Питах го от кога държавните служители могат да си позволят такива колички... и той: Аз даже съм скромен:)Та достатъчно взимат от корупционни схеми, за да им мислиме отпуските:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
Уфффф,хе като утре ще мине ,и ще го изритаме и толкова,ама като се замисля ,че е сватбар без *** и ми става тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
otbg
преди 13 години
егати популиста е тоя. аманама кво да се прави, кат' електоратът му е само ***, пенсионери и други неработещи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Архар пернишки!С извинения към, иначе симпатичните ми, перничани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
Може да ми е президент, но не го уважавам. Добре , че му изтича скоро мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още