fallback

Тотю Младенов: Трудовият стаж за пенсия ще се повишава плавно

Предложението на синдикатите е увеличението на стажа да стане в рамките на поне три години

12:01 | 23.07.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Осигурителният стаж за пенсиониране ще се повишава плавно, а не както беше предложено първоначално - наведнъж с три години. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща днес между премиера и синдикатите, без да уточнява какъв ще е срокът.

Социалното министерство първоначално предложи удължаването на трудовия стаж за пенсиониране с 3 години (съответно 37 години за жените и 40 години за мъжете) да стане още от средата на следващата година.

Предложението на синдикатите е това стане в рамките на поне три години. Левицата пък предложи пенсионната реформа да се отложи за 2014 г.

По думите на Младенов „ще продължи да се говори“ за криминализиране на невнасянето на осигуровки за работещите. Наскоро от работодателски организации категорично се обявиха против такава занодателна мярка. Главната инспекция по труда ще прави денонощни проверки за спазването на трудовото законодателство, допълни Младенов, цитиран от БТА.

Гласуването от Народното събрание на промените в Кодекса за социално осигуряване се предвижда за есента, а през август ще има извънредни заседания на Националния съвета за тристранно сътрудничество, съобщи още социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
fallback