IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават трудовия стаж за пенсия

Пенсионната възраст няма да се вдига. Който не е събрал стажа, ще получава с 2,4% по-малко на година

13:02 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават трудовия стаж за пенсия

Министерство на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на трудовия стаж на заетите, който им дава право за получаване на пенсия. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след днешното заседание на Министерски съвет.

Това е едно от основните предложения за реформи в пенсионно-осигурителната система, които се разработват в момента.

Младенов посочи, че пенсионната възраст не се увеличава. Тя сега е 63 за мъжете и 60 години за жените.

В същото време обаче изискването за необходимия трудов стаж се вдига от 34 на 37 години. При мъжете увеличението е от 37 на 40 години.

Намеренията са който има навършена възраст за пенсиониране и не му достигат само три години от необходимия трудов стаж, да може да получава намалена по размер пенсия с 2,4% годишно от полагащото му се. Който пък работи, след като е събрал необходимия трудов стаж, ще има бонуси към пенсията си с 2,4% годишно.

Младенов посочи, че като цяло идеите за реформи в пенсионната система целят делът на осигурителните вноски в размера на изплащаните пенсии да нарасне над сегашните 40%.

Освен това в бъдеще не се предвижда да намаляват осигурителните вноски.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 юли 2011 г. Предстои тяхното обсъждане, като те ще бъдат внесени в Народното събрание през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още