IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Трудовият стаж за пенсия ще се повишава плавно

Предложението на синдикатите е увеличението на стажа да стане в рамките на поне три години

12:01 | 23.07.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Тотю Младенов: Трудовият стаж за пенсия ще се повишава плавно

Осигурителният стаж за пенсиониране ще се повишава плавно, а не както беше предложено първоначално - наведнъж с три години. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща днес между премиера и синдикатите, без да уточнява какъв ще е срокът.

Социалното министерство първоначално предложи удължаването на трудовия стаж за пенсиониране с 3 години (съответно 37 години за жените и 40 години за мъжете) да стане още от средата на следващата година.

Предложението на синдикатите е това стане в рамките на поне три години. Левицата пък предложи пенсионната реформа да се отложи за 2014 г.

По думите на Младенов „ще продължи да се говори“ за криминализиране на невнасянето на осигуровки за работещите. Наскоро от работодателски организации категорично се обявиха против такава занодателна мярка. Главната инспекция по труда ще прави денонощни проверки за спазването на трудовото законодателство, допълни Младенов, цитиран от БТА.

Гласуването от Народното събрание на промените в Кодекса за социално осигуряване се предвижда за есента, а през август ще има извънредни заседания на Националния съвета за тристранно сътрудничество, съобщи още социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Смисълът от съществуването на сегашната пенсионна система е само един - осигуряването на някакъв социален минимум от средства след пенсионирането. Т.е. няма връзка между това, което внасяш и това, което получаваш. Тогава целта наистина може да се постига с отчисления от данъците, а не с осигуровки. И ще бъде много по-чисто като правило. Така че - оставете ни да работим и да си плащааме данъците и не ни заблуждавайте повече, че можем да спечелим от пенсионно осигуряване. Никой вече ни ви вярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Точно така, Импе. Ако има избор дали да внася осигуровки, никой не би внасял. Тоест никой не вярва, че цената, която плаща за тази обществена услуга - евентуална бъдеща държавна пенсия, си струва. Разбира се, че е най-добре да се премахне. Ама не - дори искат да те вкарват в затвора, ако не плащаш осигуровки. Тоест ако не искаш да им купуваш калпавата стока - в панделата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Плавно....?????....нещо като 20г. преход или просто бавно и мъчително умиране ???... Всъщност ще е плавен само за 1 вата година останалите вечно ще догонват и със сигурност никога няма да го доживеят, поне докато не измрат сегашните червени пенсионери с големите си пенсий от това че са били партийни секретари а след това в бордове на директори...именно самите пенсионери изядоха пенсионната система със опорочаването и до безумие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Nuky
преди 13 години
Уважаеми господин ИМПЕРАТОР, бихте ли били така любезни да ни подсетите, как така първо "цакате" и след това работите?! Вие със сигурност сте човек, който нито "цака", нито работи, нито е император! А и админа да смени широколентовия филтър с теснолентов.Коментарите на господина са емоционално обвързни с една идея в повече. Все пак "Investor"-а е един сериозен сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
хаха Тоте - гръмни се - всички големи играчи, което наемат сезонно работници и служители - ТУРИЗЪМ, строителство, арендатори и тн работят НА ЧЕРНО. Само че тях не ги пипате, защото цакат на служители на НОИ и ГИТ в зелено. Така че недей приказва и ти си траеш пред ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ в бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Всеки мой потенциален клиент, когото запитам "Ти вярваш ли в пенсионната ситема", категорически отговаря ми - "НЕ !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 13 години
Крайно време е задължителното пенсионно осигуряване да бъде забранено със закон !!!Всяка взаимоспомагателна система непременно се изражда до този стадий - когато едни само плащат като попи, а други само ползват. Искат да ме накарат всеки месец да им цакам сухо, а после да работя докато пукна - а в същото време ще слагат в общият кюп пенсионни и социални плащания, та с моите вноски за пенсия да храня Хъхрю и сюрията му чаавета, да плащам и пенсията на Ушев, дето ще се пенсионира на 45, след 20 години героическо баране на собственият колесник на самолетът......аре няма нужда !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още