IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпване на газа с 3% от октомври прогнозира Булгаргаз

Без последното споразумение с Газпром във Варна цената на газа би нараснала с поне 7%, твърдят от компанията

15:48 | 17.08.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Поскъпване на газа с 3% от октомври прогнозира Булгаргаз

Прогнозната цена на природния газ за последното тримесечие на годината е 558,46 лв. за 1000 куб. м без ДДС, т.е. с 2,96% (16,06 лв.) по-висока от действащата за периода юли–септември 2010 г. (542.40 лв. за хил. куб. м без ДДС), съобщиха от „Булгаргаз“ ЕАД.

Без положителния ефект от последното подписано споразумение с Газпром във Варна, цената би нараснала с минимум 21 лв. за хил. куб. м без ДДС, т.е. с поне 6,9 % спрямо трето тримесечие, коментират от държавната газова компания. При последните преговори с Газпром бяха постигнати положителни за България договорености за намаление на цената на половината от предвиденото за внос през годината количество руски природен газ, а именно т.н. преференциални обеми от 1,4 млрд. куб. м.

От друга страна, предвид настъпващия отоплителен сезон, ще бъдат закупени по-големи обеми газ. Общият обем за внос през трето тримесечие е 405 млн. куб. м, при предвидени 780 млн. куб. м за периода октомври–декември 2010 г.

С цел минимизиране на цената ще бъде закупено цялото възможно количество природен газ при преференциални условия (за което бяха постигнати договорености за намаление на цената), а именно 356 млн. куб. м.

Така цената на газа през третото тримесечие се базира почти изцяло на количества от „преференциалния газ”, но през 4-то тримесечие върху цената ще дадат отражение и допълнително закупените количества по пазарни цени. Така заради повишените количества закупен газ през 4-то тримесечие няма да може да бъде усетен пряко ефектът на постигнатите намаления.

Другите основни параметри при изготвянето на прогнозата за цената на газа са котировките на алтернативните горива (които се запазват) и курсът на българския лев към щатския долар. Прогнозата е формирана и при отчитане на условията по Наредбата за цените на природния газ, по които „ Булгаргаз” ЕАД има недовзет приход за първото полугодие на 2010 г. от над 78 млн. лв., което при възстановяване през следващ регулаторен период означава допълнително увеличение на цената в размер на 92,65 лв. на 1000 куб. метра (без ДДС).

Предоставянето на концесия за добив на природен газ от българското черноморско крайбрежие и възможността този газ да бъде миксиран в доставките до българските потребители може да повлияе в посока понижение на окончателното предложение за цените на газа от октомври, което ще бъде подадено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на септември, допълват от Булгаргаз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Брато, абсолютно те разбирам, възмутителна е работата. Ако не беше написал пет поста, в които си говориш сам, въобще нямаше да се намеся, но ми се ще да те подкрепя... Обаче ти трябва да имаш мъжеството да признаеш, че някои неща, които зависят и от теб, не си ги свършил както трябва. Например газификацията. Аз защо не съм на газ? Защото от самото начало съм наясно, че пазар на газа у нас няма, има монопол. Значи първо зарибяват - после дупят. Второ - човек с отношение си - не си някой ***, който става само за чиновник. Защо се оплакваш, че си безработен. Ами огледай се, огледай се, пък се вземи в ръце и започни нещо твое - стига си зависел от капризите на другите. Така де... Айде със здраве! И по спокойно, на твоята енергия разчитат и други хора, не я пилей. Парата може да се използва и като парен чук, и като ***, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
В тая държава не трябва да се водят дебати с противниците на промените,а те се виждат с просто око всеки ден-едни и същи хайдуци които крадоха и няма как да ги опандизим.Трябва да се води война с тях.Най-големият проблем е правосъдието.На най-простите хорица им е ясно как за пари и то много пари се оправдават престъпления против държавата и народа.На мен мой познат ми е разправял как еди коя си съдийка във Варна (адвокатка на свободна практика щото е вече богата и е опасно ,нали,стига и толкова)как мутрите и хвърлят торба с пари и два дни броят с мъжа си,щото е оправдала пръстъпник.Без пазар без нищо-само си свършва работата и и хвърлят торба с пари.Права ГЕРБ за това че трябва да има нещо като спец трибунал,иначе няма оправия.МИ държава без диктатура и без гражданска война -така ще е.Всички които са имали военна хунта и граждански войни са проспериращи държави.Не е хубаво но е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
На моменти виждам проблясъсци в новото правителство,за него гласувах с две ръце,обаче на моменти съм бесен.И не намалят ли газта ,щото съм на метан и имам стари хора на село и се налага да ходя редовно на 30 км,няма да гласувам за президент на ГЕРБ,а после и за новите парламентарни избори като му дойде деня.Не намалят ли газта както обещаха,а сега се усукват няма да съм повече и за ГЕРБ.Анти комунист съм.Скачах по митингите на СДС 1989-90,гласувах за тях -разочаровах се.После гласувах за царя-пак.Сега гласувах за ГЕРБ,и ако не намалят газа както се изцепиха и за тях повече няма да гласувам никога.Следващите,я Атака ,я някой друг,а може и хич.Това не е държава.Не може да кажеш че ЕРП-тата са ни окрали,а да се свиеш и да мълчиш и едва ли не всичко е било бълнуване.Онова момченце Тр.Трайков трябваше да бъде изхвърлено до сега 10пъти.То му личи как я усуква,лиже и маже и гледа да не настъпи интереса на енергийната мафия .Просто си личи.Там трябва да има арести-сред енергийната мафия,а не д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
Аз лично съм на борсата и ми дават вече 300 лв,бяха 240 лв.Да ама няма работа и от февруари -край майка .Дайте им на тях по 300 лв да видиме как ще си броят стотинките,а не да ходят с хилядарка джобни на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
газа щеше да намалява от 1 октомври с 10-15 процента ,а сега ще го вдигат.Еййййййййй *** ти наглата ***,*** ти мутрагенската държава.Ми сменяйте ги тогава като правителствата защото те се самозабравят и се уядоха и хич не им пука-живеят в комунизма а ние треперим за стотинката.Да им се дават не повече от 1000лв заплати и това е.Ама няма директор няма заместник.То бива бива наглост-да слязат от скъпите коли,я да им видиме сметките в банките и имотите и ще видите за какво става на въпрос.А бедния народ му съдрахте пет кожи от гърба и си трайкаме .Така е като сме овце -не сме като гърците.Путкаджийско племе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
А бе тия мафиоти продължават да се гаврят с народа бе хора.Газа щеше да намал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още