IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак няма споразумение за осигуровките

Синдикати, работодатели и правителство и днес не постигнаха яснота по ключовия въпрос

17:29 | 12.10.10 г.
Пак няма споразумение за осигуровките

Синдикатите и работодателите няма да отстъпят от досегашните си позиции за пенсионната реформа. Това стана ясно днес след проведените неофициални преговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БТА.

Изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров каза, че синдикатите могат да направят компромис по някои от исканията на работодателите, но не и по разпределението на осигурителната вноска.

„По всички искания на работодателите, освен по искането вноската да се разпредели 50 на 50 между работодател и работещ, можем да преговаряме, но именно по разпределението на вноската не можем да водим диалог и няма да отстъпим милиметър“, заяви Димитров. Сега вноската се разпределя в съотношение 60 към 40 съответно между работодател и работник.

Димитров допълни, че още не са ясни разчетите на Министерството на финансите на макрониво и едва след като това се изясни, ще се знае с колко ще бъде увеличена осигурителната вноска.

„Ако има непреодолими пречки в преговорите между двете страни, има арбитър и това е държавата, нека тя да си влезе в ролята“, коментира председателят на БСК Божидар Данев.

Данев потвърди искането на работодателите за равномерно разпределение на вноската и постави въпроса дали синдикатите са готови осигурителната вноска да не се вдига. Той подчерта, че държавата трябва да внася по-високи осигурителни вноски за работещите в МО и МВР и да ги превежда всеки месец, а не както в момента на три месеца.

От своя страна, министърът на финансите Симеон Дянков каза, че МФ е подготвило много точни разчети, които предстои да се разберат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още