IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: По-високите осигуровки ще спънат пенсионната реформа

Представителите на съвета за пенсионна реформа Георги Ангелов, Лъчезар Богданов и Светла Костадинова очакват удължаване на кризата заради новите действия на правителството

13:43 | 06.10.10 г. 6
Икономисти: По-високите осигуровки ще спънат пенсионната реформа

Повишаването на осигуровките означава удължаване на кризата в пенсионната реформа. Около тази позиция се обединиха икономисти, предава БТА.

Намалението на осигуровките трябва да бъде  част от пенсионната реформа, смята Георги Ангелов, член на Независим съвет за пенсионна реформа. Според него при заложени данни за 2,5 милиона осигурени лица, те реално са 2,87 милиона, защото намалението на осигуровките би дало повече заетост.

Приходите от данъци като процент от БВП са се увеличили, въпреки намаляването на осигуровките, съобщи още Ангелов, позовавайки се на данни от НОИ.

Ангелов заяви, че ако правителството не успее сега да спре исканията на синдикатите за вдигане на осигуровките, то това ще е само първата стъпка към още по-голямо увеличение на данъчно-сигурителното бреме.

„Доказана е връзката между размера на данъците и сивата икономика. Безработицата няма да може да намалее при толкова рязко вдигане на осигуровките“, категоричен е икономистът.

Никой в Европа не тръгва към рязко вдигане на осигуровките, защото се знае, че това вреди на икономиката и води до безработица, предупреди икономистът.

Решение за повишаване на осигуровките би означавало удължаване на кризата в пенсионната реформа, заяви Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика.

Всички, които работят, ще поемат увеличението на осигуровките, независимо че се говори за разделяне на тежестта между работодатели и работещи, добави тя. По думите й в крайна сметка всичко ще бъде платено от работещите. Тя добави, че високите осигуровки няма да доведат до по-високи пенсии.

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в "Индъстри Уоч", посочи, че има пробелм в "разходно-покривния модел" на пенсионната системата. Според него трябва да има реформа на пенсионния модел и дебат за реформа.

„Хората трябва да знаят, че когато отделят пари за осигуровки, те ще разчитат на тези пари, когато се пенсионират, а когато се пенсионираш рано - ще вземеш по-малко пари“, посочи икономистът.

Представителите на Независимия съвет за пенсионна реформа, сред които е и икономистът Владимир Каролев, смятат за необходимо реформирането на пенсионната система и запазването на осигуровките на сегашните им нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
ха ха ха то хора няма ,те за пенсии се притесняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
kev
преди 13 години
добре де, държавни служители, пенсионери, студенти и хора на бюджетна издръжка четат ли сайта и ще коментират ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
mapto
преди 13 години
Дано както обикновено това решение да е предпоследно и тия дни Бойко да даде заден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
rover
преди 13 години
Ако може някой да обясни нещо. Освен тези три процента, нали ни чака и вдигане на осигурителните прагове. За тази отровна комбинация май никой не се досеща. Излиза, че осигурителната тежест ще е още по-голяма. Така ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
Гари
преди 13 години
Икономистите пишат анализи, привеждат статистика, числа. Но уви, Бойко от икономика и числа не разбира. Тези неща не могат и да го замислят. А виж протестите са ясни. Някакви си там протестират - ами да им дадем да млъкнат. Че така само предизвиква следващи протести явно не му стига до акъла. Но щом това е начина - хайде всички либерални икономисти на протест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
forexar
преди 13 години
Вместо някакви смислени решения на проблемите, се търсят пари от ефективните икономически субекти и се дават на неефективните!Това е деморализиращо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още