fallback

Лекарите – излъгани, болниците – без пари

Този път ябълката на раздора е разпределението на финансите между здравните институции

10:45 | 20.10.10 г. 9

В последните дни и часове конфликтите в българското здравеопазване се задълбочават, а причината е начинът, по който ще се разпределя финансовия ресурс в системата.

Непреодолимите различия са между лекарите и правителството. Конфликтът достигна връхната си точка вчера, когато председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов скъса споразумението, което беше подписано с премиера Бойко Борисов преди две седмици.

Тогава, за да „укроти“ лекарските страсти и да тушира готвените протести, правителството даде на съсловието обещания, които впоследствие се оказаха само на хартия.

Основното обещание беше за това, че парите от здравни вноски, ще се връщат в системата и ще отиват отново за лечение, а не за запълване на други дупки в бюджета.

Точно неспазването на този параграф разгневи ръководството на лекарския съюз вчера след заседанието на Тристранния съвет.

„Подведени сме и категорично отхвърляме проектобюджетът на НЗОК, предложен от правителството вчера“, заявиха от БЛС.

Става въпрос за 400 милиона лева от бюджета на касата, които ще бъдат преведени в бюджета на Министерството на здравеопазването.

Според лекарите правителството ги е подвело, тъй като парите ще бъдат прехвърлени от финансовото министерство на здравното и отново няма да достигнат до болниците, респективно до пациентите.

Позицията на БЛС е, че правителството се опитва да прехвърли целия предвиден финансов ресурс към Министерството на здравеопазването и да изолира ролята на Националната здравно-осигурителна каса, което на практика означава липса на прозрачност при разходването на средствата за здраве и догодина.

След обсъждането на здравния бюджет за 2011 г. стана ясно, че парите за здраве за 2011 г. ще бъдат 3,05 милиарда лева или 3,9% от БВП.

Ще има протести и няма да отстъпим от позициите си, тъй като защитаваме интересите на лекари и на пациенти, категорични са от лекарската организация.

Според ръководството на БЛС начинът на финансиране на здравеопазването, предвиден за догодина ще ощети българските пациенти.

Остава отворен въпросът дали това не е поредният опит на държавата да контролира бюджета по перо здравеопазване, изолирайки останалите участници в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 29.08.22 г.
fallback