fallback

Симеон Дянков смени виждането си за пенсионната система

Финансовият министър отново промени позицията си за вдигането на стажа за пенсиониране, аргументира се с предложенията на МВФ

15:30 | 28.10.10 г. 8

Финансовото министерство излиза с ново, но вече старо предложение относно вдигането на стажа за пенсия, независимо че повече от два месеца се обсъжда пенсионната реформа и всеки път уж се стига до окончателни решения, съобщи Dnes.bg.

Този път Симеон Дянков предлага стажът за пенсиониране да се увеличава още от януари 2011 година с по шест месеца на година, въпреки че социалните партньори се обединиха около идеята вдигането на стажа за всички категории труд да започне през 2015 г.

Мотивът на финансовия министър за поредната промяна е натиск от страна на Международния валутен фонд.

Според него трябва да се съобразим с предварителния доклад на МВФ, който излезе миналата седмица и който препоръчва още от януари 2011 г. да започне увеличението на стажа.

Дянков допълни, че „едно от предложенията на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде да се върнем към първоначалния вариант на Кодекса за социално осигуряване”.

Според финансовия министър сега е времето да се направят тези промени, за да няма проблеми не само през този мандат, не само през следващия мандат, но и през 2020 година.

„В крайна сметка правителството решава. Колегите от правителството знаят и разбират каква е ситуацията и ще подкрепят това предложение”, каза Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
fallback