IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков смени виждането си за пенсионната система

Финансовият министър отново промени позицията си за вдигането на стажа за пенсиониране, аргументира се с предложенията на МВФ

15:30 | 28.10.10 г. 8
Симеон Дянков смени виждането си за пенсионната система

Финансовото министерство излиза с ново, но вече старо предложение относно вдигането на стажа за пенсия, независимо че повече от два месеца се обсъжда пенсионната реформа и всеки път уж се стига до окончателни решения, съобщи Dnes.bg.

Този път Симеон Дянков предлага стажът за пенсиониране да се увеличава още от януари 2011 година с по шест месеца на година, въпреки че социалните партньори се обединиха около идеята вдигането на стажа за всички категории труд да започне през 2015 г.

Мотивът на финансовия министър за поредната промяна е натиск от страна на Международния валутен фонд.

Според него трябва да се съобразим с предварителния доклад на МВФ, който излезе миналата седмица и който препоръчва още от януари 2011 г. да започне увеличението на стажа.

Дянков допълни, че „едно от предложенията на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде да се върнем към първоначалния вариант на Кодекса за социално осигуряване”.

Според финансовия министър сега е времето да се направят тези промени, за да няма проблеми не само през този мандат, не само през следващия мандат, но и през 2020 година.

„В крайна сметка правителството решава. Колегите от правителството знаят и разбират каква е ситуацията и ще подкрепят това предложение”, каза Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
Има пенсионери- има проблеми. Кой и кога е решил да се кани делегацията на МВФ за 14 дни, колко общо ни струва поканата на мин.фин. Дянков? Това по всяка вероятност е сценарий за подготовка на заем с последващите след това рестрикции, както е видно при Гърция. Ако се истанови, че няма решение на правителството да се иска тази консултация от МВФ, Дянков да заплати нейната цена (колко струва?) и командировките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Остана да се избиете, 'баси. Не е проблем, е някой /па, бил той и Седянков/ се е заблуждавал. Всички сме хора, грешим. Проблем е, когато не се съобразява с реалностите. Този човек допринесе за задълбочаване икономическия срив у нас, а сега - нямало пари. Ами, няма да има, я. Удуши си фирмите, па чакай приходи. Много му се събра на момчето, време е да си ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 13 години
до Lucifer Какво разбираш ти от външен дълг В резултат на управлението на външния държавен дълг през 2002 до сега дългът е намалял близо 3 пъти в реално изражение и 8 пъти по важния показател дълг/ Б В ПВ момента България има един от наи ниските външни дългове в Е С по точно на второ място след Естония Това са фактите пич а външния дълг е наи малкия проблем на България в момента Колкото до С Б и М В Ф те си съществуват и играят важна роля в световната икономика независимо какво пишеш ти Чаоаоо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
Не съм гласувал нито за МВФ, нито за СБ, нямаме отношения с тях и недоумявам какво търсят в БГ ???...и ако Дянков ги е повикал най-добре е на тръгване да си го вземат още сега. Тоя *** достатъчно стресира и депресира обществото в БГ. Няма уважаваща себе си нация която да изтърпи такъв *** и такова външно вмешателство с цел изтребването на цял един народ!!! ДЯНКОВ и МВФ-вън от БГ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Lucifer
преди 13 години
Велчев по поръчка на МВФ обърна външния ни дълг от доларовите брейдита в еврооблигаций и веднага след това доларът се срина та загубихме около 10 000 000 000 лв. а сега и тоя с поръчката за геноцид до гроб ????....Всички великденски и не великденски Юпита ни ги докарват с поръчка...Това са новите ЕНИЧАРИ, или ги гоним или ИЗЧЕЗВАМЕ като народ от лицето на земята изобщо, и то без война, без бой, ей така мирно и тихо като стадо на заколение....Погледнете Французите, те няма да отстъпят, нищо че вече е гласуван закона им, ами гърците????...новият световен ред няма да се приеме от всички а само от РОБИТЕ, които със сигурност ще изчезнат завинаги! Нека да не бъдем по-вече РОБИ, нека да докажем че сме народ с хлядолетна история и имаме бъдеще. Щом вече няма какво да губим значи няма и какво да ни спре! Време е за ДЕЙСТВИЕ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Djo
преди 13 години
Нямат грешка!Дано успеят да прокарат тази реформа.Но трябва да спрат течовете в здравеопазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
хендехох
преди 13 години
Сега ако махне и частичната, но все пак НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на пенсионните фондове, цена няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
lyusien
преди 13 години
Дянков стига си сменя мнението ден през ден да угодиш на твоя началник Абсолютно беше прав още от начало че пенсионата реформа трябва да почне сега и веднага Не е важно какво искат онези изкопаеми от профсъюзите -важното е кое е възможно и кое не Трябва да се започне пенсионата реформа веднага Може някои да загубят други да умрат но ако не започнеш сега след няколко години всички са умрели И ти знаеш защо -няма смисъл да ти го пиша сега Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още