IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП с ръст от едва 0,2% през третото тримесечие на годишна база*

За първи път НСИ акцентира на изменението на БВП по цени от 2000 г., а не по индекс на физическия обем

11:04 | 12.11.10 г. 20
БВП с ръст от едва 0,2% през третото тримесечие на годишна база*

* Данните не са на база индекс на физическия обем, а на база средногодишни цени от 2000 г. По индекса на цените от 2000 г. изменението за второто тримесечие е спад със само 0,3%, а не широкоизвестните минус 1,4%. За първото тримесечие на 2010 г. спадът по цени от 2000 г. е само 0,8%, а не вече обявените от НСИ минус 3,2%.

За първи път НСИ акцентира на изменението на БВП по цени от 2000 г., а не по индекс на физическия обем.

БВП отчита ръст с 0,2% през третото тримесечие на 2010 г. на годишна база, показват експресните данни на Националния статистически институт.

На тримесечна база ръстът е с 0,3%, показват сезонно изгладените данни на НСИ. Ръстът на годишна база е първи след година и половина спад на икономиката. Ръстът на тримесечна база е втори след повишението с 0,5% през второто тримесечие.

Очакванията на анализатори и читатели бяха за минимален ръст на БВП през третото тримесечие на 2010 г. на

годишна база.

Прогнозите на Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал" и Владимир Каролев, управляващ съдружник в Балканска консултантска компания бяха за ръст с 0,5% на годишна база.

Очакванията на финансовия консултант Боян Иванчев бяха за между 0 и 0,5% ръст, а мнозинството участници в анкета на Investor.bg предположиха, че ръст ще има, но под 1,5% на годишна база.

Изменения на тримесечна база
През третото тримесечие на 2010 г. спрямо второто брутната добавена стойност (БДС) в икономиката нараства с 0,1%. По елементи на крайното използване, износът на стоки и услуги нараства с 9,1% през трето тримесечие на 2010 година спрямо второто. Продължават да регистрират спад крайното потребление и бруто капиталообразуването съответно с 3,7% и 2,3%. Вносът на стоки и услуги намалява с 2,2%.

Изменения на годишна база
През трето тримесечие на 2010 година спрямо същото тримесечие на предходната година БДС нараства с 0,5%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в аграрния сектор (3,8%) и индустриалния сектор (0,1%). Услугите имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление от 1,7% за разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване, основен принос за регистрирания положителен икономически растеж от 0,2% има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 18,6%. Вносът на стоки и услуги също бележи ръст от 2%. Останалите компоненти на БВП отчитат спад. Най-съществено намаление регистрира крайното потребление с 7,3%, следвано от бруто капиталообразуването, чийто спад е 6,5%.

Според експресните тримесечни оценки на НСИ за трето тримесечие на 2010 година БВП в номинално изражение достига до 19,56 млрд. лв. Текущият обем на БВП за първите девет месеца на 2010 година възлиза на 50,8 млрд. лв. Реализираната добавена стойност през трето тримесечие на 2010 година е 16,89 млрд. лв., като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (58,6%), следван от аграрния сектор (10,4%).

Индустриалният сектор определя 31% от общата добавена стойност в икономиката. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП от 67,8% заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 13,3 млрд. лв. През третото тримесечие на 2010 година бруто капиталообразуването е 3,85 млрд. лв. и има относителен дял от 19,7% в БВП. Външнотърговското салдо е положително в размер на 2,46 млрд. лв. и заема дял от 12,6% в структурата на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Не знаех че тока във Варшава, който е 9 стотинки на киловат, или този в Испания който е 11 стотинки са по-скъпи от нашия, който е 20 стотинки. ;)Много добре обясняваш какво гледа инвеститора, само не казвате защо инвеститорите не идват тук а отиват в Полша, Чехия, Словения или Естония.Аз знам защо, те знаят, но вие знаете ли? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
amanotumnici
преди 13 години
Инвеститорът не гледа БВП на страната, той гледа колко ще му е печалбата и до колко тя ще е стабилна във времето. Какво означава това? Първо инвеститора мисли кой пазар да използва за реализация на продуктите си, явно е, че няма да е нашия, значи ще произвежда с цел износ. Тогава го интересува само корпоративния данък, който е един от най-ниските в европейския съюз. Другото нещо, което му влияе на печалбта е разходите за труд и др дейност. Ами при нас заплатите са най-ниски, тока е евтин, горивата са евтини. След като тегли чертата на всички разходи, ще сметне, че тук му е най-изгодно да инвестира. То е като да си купиш телевизор, гледаш в кой магазин му е най-ниска цената, а не кой магазин какъв оборот прави, нали :))))При нас има и друг плюс, има висока корупция, всички казват, че това отблъсква инвеститорите, но според мен ги привлича. Заобикаляш си законите както поискаш срещу скромно заплащане, т.е. правиш си каквото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
Това със Естония откъде ти дойде на ума? Защото презентацията на онази нова синя звезда просто пращеше от неточности и чиста демагогия.Освен това да се гледат данните за чуждите инвестиции точно в момента е глупаво - всички знаем колко са волатилни и как влизането на едни пари се предхожда от години проучване и планиране от страна на иинвеститора.И в бакалията ходя и не съм забелязал някакво сериозно покачване. И Евростат какво казаха по отношение на статистиката в крайна сметка?Но наистина, важното е да сме черногледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Дали е вярна или не, казват Евростат и най-вече чуждите инвеститори решават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
mrvip
преди 13 години
Аз не гледам на нещата само в черно или бяло. Резултатите са не заради Бойко, а въпреки него и можеха да бъдат много по-добри. Но едно е да си недоволен от статистиката, друго е да я оспорваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Jay Gould
преди 13 години
Сигурно не си ходил в бакалия и живееш на свещи, а не на ток щом не си забелязал качване в цените ;) И ако имаш нещо да кажеш, имай грижа да го обясниш на чуждите инвеститори които кой знае защо не вярват много на казаното, а си влагат парите в Естония, а не тук ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
mrvip
преди 13 години
Има номинален и реален ръст на БВП. Когато се говори за ръста на БВП, винаги става въпрос за реалния ръст, изчистен от инфлационни ефекти. И в бакалията не съм забелязал някаква страшна инфлация, неотчетена от НСИ. Бе важното е да сме черногледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Jay Gould
преди 13 години
Имам дълбоки съмнения. Дори да я включва самата инфлация не се отчита реално и реално е доста по-голяма. Най-малкото в страна като нашата където около 2/3 от доходите отиват за храна и плащане на сметки малката кошница макар също не много вярна би следвало да има по-голяма тежест. Това пък - "Външнотърговското салдо е положително..." ми звучи като виц :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
ясно, мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
theforceпреди 33 минути"Външнотърговското салдо е положително в размер на 2,46 млрд. лв. и заема дял от 12,6% в структурата на БВП."Tova e podobrenie na Външнотърговското салдо. t.e. ot - 3,5 mlrd ve4e e - 1 mlrd. da kajem (cifite sa primerni)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още