IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна изготвянето на ОВОС за "Набуко" на наша територия

Предвижда се "Набуко" да придобива право на преминаване върху земите, през които минава газопроводът, преди започване на строителството

11:18 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Започна изготвянето на ОВОС за "Набуко" на наша територия

Започнаха дейностите по изготвянето на Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОС) за проекта на газопровода „Набуко“ относно трасето на българска територия, съобщиха от компанията „Набуко Пайплайн България“ ЕООД. Предвижда се заданието за обхвата и съдържанието на ОВОС скоро да бъде предоставено на компетентните органи.

Процедурата по ОВОС вече е започнала и в петте транзитни държави и отбелязва позитивен напредък до момента, се посочва в съобщението на компанията, която е оператор на проекта.

Българската част от трасето е с дължина 412 км и диаметър на тръбата от 1,4 м. Експертите на „Набуко“ отбелязват, че трасето на българска територия е подбрано така, че бъдат избегнати гъсто населени територии и защитени екологични зони, както и защитени зони с културно наследство.

Предвижда се "Набуко" да придобива право на преминаване върху земите, през които минава газопроводът, преди започване на строителството. Преди кандидатстването за разрешение за строеж "Набуко" ще се свърже лично с всички собственици, през чиито парцели ще премине газопроводът, декларират от компанията.

Оттам припомнят, че през септември проектът за газопровода получи силна подкрепа от международните финансови институции (ЕБВР, ЕИБ, МФК), които подписаха мандатно писмо и започнаха процедура по оценка на проекта. Планира се финансирането от тях да бъде на обща стойност до 4 млрд. евро.

Освен това се очаква т.нар. Споразумение за подкрепа на проекта (PSA) да бъде подписано от всички транзитни държави преди края на 2010 г. Началото на изграждането на газопровода, в това число и на българския участък, е планирано за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още