IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набуко може да получи до 4 млрд. евро финансиране от ЕИБ, ЕБВР и СБ

Компанията, управляваща газопровода, е подписала предварителен документ с трите международни финансови институции

13:58 | 06.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Набуко може да получи до 4 млрд. евро финансиране от ЕИБ, ЕБВР и СБ

Компанията, управляваща проекта Набуко, е подписала предварителен документ с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка (СБ) за заеми на обща стойност до 4 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Базираната във Виена Nabucco Gas Pipeline International GmbH е обявила днес на своя интернет сайт, че ЕИБ може да отпусне 2 млрд. евро, ЕБВР – 1,2 млрд., а СБ – 800 млн. Половината средства от ЕБВР и СБ ще бъдат отпуснати чрез синдикирани заеми от търговски банки.

Акционерите на Nabucco, сред които са германската RWE и австрийската OMV, планират да осигурят сами 30% от финансирането на струващия 7,9 млрд. евро газопровод.

”Документът формализира условията, при които трите международни финансови институции ще извършат оценка на проекта, и посочва потенциалния размер на финансирането”, заявяват от Nabucco. “Той определя и действията, които трябва да бъдат извършени преди окончателното решение за финансиране.”

„Очаква се скоро след оценката на трите институции такава да започнат също експортни кредитни агенции, както и международни банки”, предвиждат от компанията. „Ангажимети от потенциални кредитори се очаква да бъдат търсени през 2011.”

Европейският съюз обеща да даде 200 млн. евро за газопровода от Каспийско море, който ще бъде с дължина 3 300 километра (през Турция и България до Австрия), и цели намаляване на енергийната зависимост на Стария континент от Русия.

Партньорите на проекта, които включват унгарската Mol Nyrt, румънската Transgaz, турската Botas, както и нашата Булгаргаз, ще решават относно инвестицията до края на годината. Предвижда се изграждането да започне през 2011, а доставките да започнат в края на 2014 или началото на 2015.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Е С си осигури парите за строителството на Набуко и строежа ще започне в срок Същото не може да се каже за Южен поток Какво се мотаят руснаците Проблеми ли имат Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още