IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг от проекта за газопровода „Набуко” бе отложен заради големия интерес

Над 60 компании са пожелали да участват в търга за доставка на тръби за 3,5 млрд. евро

20:58 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търг от проекта за газопровода „Набуко” бе отложен заради големия интерес

Търг за доставката на тръби за 3,5 млрд. евро от проекта за изграждане на газопровода „Набуко” бе отложен днес заради по-големия от очакваното интерес от страна на потенциалните участници.

Газопроводът „Набуко” ще направи възможен преноса на природен газ от Каспийско море до Европа.

Големият брой компании, които са пожелали да се включат в търга, е причината за неговото отлагане, предаде Bloomberg. От „Набуко” са уточнили, че ще отнеме повече време от очакваното, за да се проверят офертите на пълния списък от участници.

Едва тогава ще бъде обявена нова дата на отложения търг.

За реализацията на проекта „Набуко”, който се оглавява от австрийската енергийна компания OMV, ще са необходими около 2 млн. тона стомана. Броят на компаниите, подали заявка за участие в първия търг, и които отговарят на критериите, е повече от 60.

Заявленията им ще се оценяват от независим одитор.

Разходите за изграждане на тръбопровода засега се оценяват на 7,9 млрд. евро. Той ще се простира на повече от 3 300 км от Турция до Австрия и ще помогне на страните от Европа да намалят зависимостта на региона от газовите доставки на Русия.

В проекта участват още базираната в Будапеща енергийна компания Mol Nyrt, германската RWE, Булгаргаз ЕАД, румънската Transgaz и турската Botas.

Решението за строителството на газопровода ще се вземе до края на тази година, изграждането се очаква да започне през 2011 г., а доставките на природен газ да бъдат възможни до края на 2014 г. или началото на 2015 г., според уебсайта на "Набуко".

През март еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер обаче прогнозира, че пускането в експлоатация на газопровода „Набуко“ по всяка вероятност ще стане най-рано през 2018 г., като забавянето ще бъде причинено от несъгласията между партньорите в проекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още