IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Ако е изгодно, България може да има мажоритарен дял в АЕЦ Белене

Очакваме от Росатом да направи предложение за финансирането на АЕЦ Белене, за което не се изискват държавни гаранции, съобщи икономическият министър

12:39 | 01.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Трайков: Ако е изгодно, България може да има мажоритарен дял в АЕЦ Белене

Ако финансовите параметри по проекта АЕЦ Белене са изгодни за българската държава в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), то „не е зле държавата да запази мажоритарното си участие от 51% и във вече изградената централа, освен в проектната компания за строителството на централата“. 

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в сутрешното предаване на БНТ „Денят започва“, коментирайки проведените вчера в София разговори с генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко и подписания необвързващ меморандум за предстоящото създаване на проектна компания за АЕЦ Белене, в която дял от 51% има НЕК, 47% - „Росатом“ и по 1% - две европейски компании.

За двете компании Трайков каза, че „те познават руската технология и й вярват, затова проявяват интерес за участие в АЕЦ Белене“. Той добави, че в меморандума не е посочена никаква конкретна цена за реализиране на централата и този въпрос тепърва ще се обсъжда.

Министърът обясни, че като цяло „изгодни условия“ означава държавата да е убедена от анализа на консултанта по проекта, че АЕЦ Белене ще е достатъчно печеливша и ще се намери финансиране при подходящи условия. Относно финансовите условия по проекта Трайков уточни, че би трябвало да не се налага държавата да дава пари в брой и доходността след влизане в експлоатация на АЕЦ Белене да е „задоволителна“.

Средствата за евентуалното участие на НЕК с дял от 51% в бъдещата атомна централа биха могли да дойдат, по думите на Трайков, от „финансираща институция, която не изисква държавни гаранции за отпускане на кредит“. От ръководството на „Росатом“ са казали, че „ще направят такова предложение, което ние очакваме да видим“. 

Министър Трайков обясни, че „не е важна само цената в договора за изграждане на АЕЦ Белене, а и цената на кредитирането, защото от това при какви условия се взима кредит, реалната цена на атомната централа може да варира с около 1 млрд. евро“.

Междувременно продължаваме да търсим стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, коментира още министърът, посочвайки, че едната от двете европейски компании, подписали вчера меморандума за намеренията за участие в АЕЦ Белене – финландската Fortum, всъщност отговаря на профила за стратегически инвеститор.

Независимо че засега Fortum е обявила намерения за участие със символичния 1%, то в меморандума има кол-опция за възможност за придобиване на до 25% в АЕЦ Белене, поясни министърът. Това би могло да стане както за сметка на дела на НЕК, така и за сметка на намаляване на дела на „Росатом“, като изясняването на този въпрос вероятно ще стане до 4 месеца.

Що се отнася до „Росатом“, те „нямат нищо против да са мажоритарен собственик, а за българската държава е важно да получи най-висок дял срещу вложените средства в АЕЦ Белене“, обобщи Трайчо Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Няма да я бъде Белене, май. Лошо, мрежовик, лошо....Цената от 6,298 милиарда евро я обяви президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, но той добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.такава цена няма и не е приета от нас. Крайната цена, ако изберем да е инфлационно индексирана, ще бъде 4 млрд. евро плюс натрупаната към края на проекта инфлация за целия период. При всички случаи не толкова висока.Ние изобщо можехме да не подписваме този меморандум с руснаците, но не виждам защо да не подпишем. Той не е обвързващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум: Сега е последната спирка за размисъл за "Белене"Може ли да се твърди, че лансираната максимална цена на проекта 6.298 млрд. евро е нереална?- Това е цената на договора, тоест обхваща доставка на основното оборудване и монтаж на обекта. Но към него има инфраструктура, чието изграждане е задължение на българската страна, има лихви по кредити - цената на финансовия ресурс, който ще бъде използван и сигурно във времето ще мине 1 млрд. евро.Всички тези плащания са над 2 млрд. евро. Реалната оценка на проекта се движи между 8 млрд. и 9 млрд. евро. Задължително такива големи проекти имат и оскъпяване до 2025%, така цената ще бъде около 9.5 млрд. евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
GuznaSyvest
преди 13 години
Странно - нима RWE не са дали писмено отговора си защо напускат проекта? Какво крие правителството?ББ е време да поеме отговорност вместо да обяснява за Тройната коалиция, държи се като непълнолетен. Така или иначе на следващите (защо не и предсрочни) избори българският данъкоплатец ще застане срещу ГЕРБ, а не зад тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Ако Сергей Станишев каже още един път, че аз съм прогонил RWE от проекта АЕЦ Белене, ще стане международен скандал, закани се премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Министър-председателят обясни, че ако предходното правителство още един път каже, че сегашното е прогонило германската компания, тогава той ще ги помоли да дадат писмено причината, защо напускат проекта.Нищо в проекта АЕЦ Белене не се е забавило, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Зад мен стои българският данъкоплатец и това не е ултиматум. Най-сетне трябваше да стане ясно за всеки един в България как е преговаряно за АЕЦ Белене. Може би по същия начин и за Цанков камък и всичко друго, до което са се докоснали Тройната коалиция, каза премиерът по повод искането, което отправи вчера към шефа на Росатом Сергей Кириенко Москва да признае, че определената тогава цена е била грешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
Ако България няма 51% дял от АЕЦ Белене по-добре въобще да не се строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Aко не е изгодно не я строй бе Трайчо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Ако държавата не е мажоритар, не е ли това национално предателство?Силни думи са, но да отстъпим контрола на енергетиката си на Русия какво е тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още