IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказваме руските пари за АЕЦ Белене

Проектът няма да тръгне, преди да бъде намерен стратегически инвеститор

19:19 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отказваме руските пари за АЕЦ Белене

Практическото строителство на АЕЦ Белене ще започне, след като бъде намерен стратегически инвеститор. Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Така на практика правителството отхвърля предложения през февруари от Русия вариант за строеж на централата. Тогава, по време на посещението на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, бе направено предложение как да бъде осъществен строежът.

Шматко даде предложение руската компания Атомстройекспорт, която спечели конкурса за строеж на централата, да започне работа с пари, предоставени от държавната компания Росатом, която е и собственик на Атомстройекспорт.

Идеята беше по време на строежа да бъде намерен стратегически инвеститор, който да възстанови направените разходи. Според оценките до края на следващата година те щяха да възлязат на 1,9 млрд. евро.

Днес обаче Трайков бе категоричен, че строителството няма да започне преди избора на стратегически инвеститор.

По думите на министъра има интерес от западни компании към строежа АЕЦ Белене, но те се интересуват от критериите за избор на стратегически инвеститор и финансовите анализи на проекта. Това пък били въпроси, които трябвало да бъдат разрешени от консултанта по проекта.

В момента конкурсът за избор на консултант е в крайната си фаза, но на избраната фирма ще бъдат необходими поне няколко месеца за изготвянето на необходимата документация, след което можело да се проведе самият избор на стратегически инвеститор, обясни Трайков.

Към настоящия момент на площадката на централата се извършват минимални действия, които имат за цел да не се похабят съществуващите на нея съоръжения преди да е започнал същинския строеж, посочи министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още