IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Натрупаната през 2010 г. отпуска да се използва безсрочно

От левицата твърдят, че са намерили решение по казуса с неизползваните отпуски за миналата година

12:51 | 06.01.11 г.
БСП: Натрупаната през 2010 г. отпуска да се използва безсрочно

Депутатите от Коалиция за България предлагат към почивката за миналата година да се подходи по същия начин, както в предходните години. А именно – натрупаните и през 2010 година почивни дни да могат да се ползват безсрочно, съобщи Dnes.bg.

„Проблемът го решаваме сега, хората да бъдат спокойни”, заяви председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев.

„Понеже законът е приет в средата на годината, не би могъл да се приложи неговият механизъм. Затова отпуските за тази година не могат да бъдат загубени”, категоричен е и бившият вътрешен министър Михаил Миков.

„Това право не може да бъде отменено със задна дата”, допълни Емилия Масларова.

От БСП предлагат още няколко промени в Кодекса на труда. Едната касае възможността за прехвърляне на част от почивните дни за следващата година. Сега работодателят може да откаже 10 дни от полагаемия отпуск на служителя си, когато е преценил, че важни производствени причини го налагат. От БСП обаче предлагат тази възможност да бъде за половината от полагащите се дни.

Според друго предложение на левицата хората трябва да могат да отложат своя отпуск, ако имат уважителни причини. За целта ще трябва да уведомят шефа си седмица по-рано.

„Смятаме, че балансът на интересите е постигнат както по отношение на предприемачите, така и по отношение на работниците”, убеден е Миков.

От ГЕРБ вече обявиха, че имат решение на проблема с отпуските от 2010 г. и ще го предложат още през първите дни от работната седмица на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още