IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди от Южна България в стачна готовност

Стопаните може да стачкуват следващата седмица заради неизплатени субсидии и въвеждането на данък печалба в животновъдството

10:34 | 13.01.11 г.
Животновъди от Южна България в стачна готовност

Животновъди от Южна България обявиха готовност за национална стачка заради неизплатени субсидии. Ако парите не бъдат преведени от Министерството на земеделието, от началото на следващата седмица те ще започнат ефективни протести, включително блокади на пътища, съобщи БНТ.

Стопаните твърдят, че едва половината от тях са получили финансова помощ за животните въпреки уверенията на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че за отрасъла са приведени 100 млн. лв.

Недоволството на фермерите е и заради въвеждането на данък печалба в животновъдството, както и подготвяните глоби за неправилно декларирани пасища.

Половината от фермерите в района на Кърджали и Смолян са взели кредити и са платили всичките си осигуровки, данъци и глоби. Субсидии обаче няма и сега стопаните се чувстват излъгани.

Страстите са разпалени и заради информацията, че 10 000 стопани ще връщат с наказателна лихва получените през миналата година субсидии за използваните пасища. Чашата преляла, след като се разбрало, че трябва да се плаща и данък печалба.

"Това, което си обещавахме преди изборите, по време на изборите и след изборите, нищо от това не се случва. Да, чувстваме се излъгани, за което съжаляваме", казва Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още