fallback

Борисов: Готови сме за Шенген, биха могли и утре да ни приемат

При официалното си посещение у нас австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че за присъединяване към Шенген трябва да изпълним всички критерии до последната точка

13:30 | 02.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Бойко Борисов, Снимка: БТА

България е надеждна граница на Европейския съюз, изпълнили сме техническите критерии за Шенген и ако искат биха могли и утре да ни приемат. Това каза премиерът Бойко Борисов във връзка с журналистически въпрос след срещата си в София с австрийския канцлер Вернер Файман.

Премиерът отново повтори, че към момента страната ни е изпълнила всички технически критерии за присъединяване към Шенген. „Купихме най-модерна техника за охрана на границите, имаме надеждни хора, докога трябва да се доказваме“, коментира още Борисов. 

Във връзка с думите на австрийска журналистка, че България се смята за „най-корумпираната страна в ЕС“ Борисов попита: „по какъв критерий и кой определя коя страна е най-корумпирана в Европа. Български медии, например, биха могли да кажат различни неща за австрийски фирми“.

Относно самото посещение на австрийския канцлер премиерът посочи, че за последните години Австрия е инвеститор номер едно в България. Също така имаме и много добро сътрудничество при реализирането на проекта за газопровода "Набуко".

Австрийският канцлер коментира, от своя страна, че сътрудничеството между Австрия и България е изключително добро. За това говори и факта, че много австрийски фирми са в реалната икономика на България.

По въпроса за присъединяването ни към Шенген канцлерът посочи, че „трябва да бъдат изпълнени всички критерии до последната точка“ и че е убеден, че България ще ги изпълни. Той обаче не спомена конкретен срок за присъединяването ни към Шенгенското пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 09.09.22 г.
fallback