IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губим при отлагане на присъединяването ни към Шенген

Загубите за икономиката и гражданите ще са осезаеми според някои икономисти и представители на бизнеса, според други присъединяването ни към Шенген има "по-скоро политическо значение"

13:10 | 07.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Какво губим при отлагане на присъединяването ни към Шенген

Вчера преди обед (6 януари) беше разпространена новината, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще бъде отложено от определената вече дата 31 март 2011 г., съобщи БНР. По-късно следобед обаче унгарското председателство на Европейския съюз опроверга тези информации на международните агенции, при които беше цитиран унгарският вътрешен министър Шандор Пинтор, като беше обяснено, че думите му са били „зле разбрани или зле интерпретирани“.

В тази връзка говорителят на Европейската комисия коментира, че „информацията, с която разполага Комисията, е за взимане на решение по въпроса от Европейския съвет през месец март“.

Всъщност беше опровергана само частта от изявлението, че е взето решение, но никой не даде някакви допълнителни гаранции на България и Румъния, че в края на март ще се присъединят към Шенген.

Така или иначе, като цяло съмненията за това, че България ще се присъедини към Шенген след три месеца, още повече се засилиха.

Затова потърсихме за коментар водещи икономисти и представители на бизнеса, които споделиха какво според тях губи (или не) България при отлагане на влизането ни в Шенген.

Лъчезар Богданов - Industry Watch

Ще разгледам въпроса от гледна точка на това какво пропускаме с отлагане присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според мен пропуснатите ползи са в три основни направления.

Като непосредствен резултат от влизането ни в Шенген щеше да бъде улеснението при придвижването на българските граждани в Европа.

От друга страна, също пряка полза щеше да има и за българския туризъм, тъй като гражданите от трети страни извън ЕС, например Китай, които са получили шенгенска виза, наред с други европейски страни биха могли да посетят и България, което съответно носи и допълнителни приходи за туристическия сектор.

Вторият резултат от присъединяването ни към Шенген, малко по-отдалечен във времето, е укрепване на правораздавателната система. Това би повлияло положително на правенето на бизнес в България, тъй като ще допринесе за спазване на „правилата на играта“ и търсенето на отговорност при необходимост.

Ползите от присъединяването към Шенген може да се търсят и в трета насока, която, макар да е отдалечена във времето и донякъде косвена, също е от важно значение. Това е повишаване на общото доверие към икономиката на България от страна на другите държави и на чуждите инвеститори. Бих казал, че големите инвеститори, най-общо казано, разделят страните на „стабилни“ и „други“, а държавите от Шенгенското пространство определено се считат към стабилните държави, които съответно са предпочитани за влагане на инвестиции.

Божидар Данев – председател на Българска стопанска камара (БСК)

Всяко закъснение на присъединяването ни към Шенген ще се отрази негативно на бизнеса, а и на гражданите, пътуващи в Европа, заради пропуснатите възможности. Някои от по-важните от тях се изразяват в следното.

По-конкретно, както е известно, сега на много летища има отделни пътнически терминали за обслужване на граждани на държави от Шенген и от други страни, т.е. при присъединяване към Шенген се спестяват много митнически формалности.

Освен това, ако България и Румъния са в Шенген, това би повишило предпочитанията към този транспортен коридор и би спестило митническите формалности на транспортните фирми от двете страни.

Ще отбележа, че и чуждите инвеститори при избора на място за влагане на средства се влияят от това дали страната е в Шенгенското пространство, защото така и доверието в икономиката й като цяло се повишава. Така че отлагането на присъединяването ни към Шенген би ограничило донякъде и без това доста скромните чужди инвестиции, като имам предвид данните за изтеклата 2010 г.

Андрей Пръмов, финансист

По мое мнение отлагането на присъединяването на България към Шенген има по-скоро политическо значение, отколкото икономическо. Към момента не виждам с какво толкова присъединяването ни към Шенген би засилило забележимо икономическите позиции на България, или съответно неприсъединяването ни в скоро време би им навредило.

Наистина, при влизане в Шенген ще се избегнат митническите формалности за българските граждани при преминаване на границите, но отражението върху общия брой на туристите от и за България ще е пренебрежимо малко.

Смятам също така, че забавянето на влизането ни в Шенген не е фактор, който сам по себе си би повлиял на рейтингите, давани на страната ни от международните рейтингови агенции.

След като вече сме в Европейския съюз, присъединяваното ни към Шенген е неизбежно и (при запазване на сегашното законодателство в ЕС) не мисля, че е от съществено значение дали това ще стане след няколко месеца или три години например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Teobromina
преди 13 години
Мисля, че ШЕНГЕН е важен и то най-вече е важен за "правораздавателната ни система", която не само, че не я бива, ами "въобще я няма никаква" ! Не да се обиждат, ами "и да се скъсат да се обиждат от такава оценка" всички, а най-вече "главните, челните правораздаватели" са за ...... Какво друго правят, освен без смислено-без резултатно, а и без-надежно бръщолевене": думи, думи и мъгла от думи, в които "само ни харчат парите"! Кой ли и кога ли ще "им удари по една гьостовица-на голо". Жонгльори на думи, "сеещи вътър, за да жънат бури" и лош живот в България, ама за нас, а не за себе си, "увековечени с годишни мандати", та веднъж избрани да ги търпим до припадък! Некадърници и празнодумци-резултат има, ама е л о ш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
demagog
преди 13 години
...руснаците продължават да имат интерес...в шенген ще влезем рано или късно и те го знаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
наука
преди 13 години
Руснаците купуваха апартаменти тук с надеждата да влезем в Шенген. Ако влезем в Шенген ще купуват още повече. Така че отлагането е лоша новина в рамките на например десетки милиони левове само от руските купувачи на имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Така е. *** нали знаеш, че някой трябва да седи в кръчмата, да мрънка и да псува властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
jordanvete
преди 13 години
Az kazah, 4e TRACE sa silni, stiga da ne izleze niakoi korupcionen skandal okolo tiah.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
Този път Андрей Пръмов е точно в десятката. Благодаря за реалистичното мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още