IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарското председателство на ЕС отрече за отлагането за Шенген

Думите на унгарския вътрешен министър са били зле разбрани или зле интерпретирани, твърдят от екипа му

17:23 | 06.01.11 г. 1
Унгарското председателство на ЕС отрече за отлагането за Шенген

Унгарското председателство на Европейския съюз опроверга информациите, че смята да отложи за октомври решението за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, предаде БНР.

По-рано информационни агенции разпространиха тази новина от Будапеща, позовавайки се на изказване на унгарския вътрешен министър Шандор Пинтор. От офиса му обаче отричат да е казал това.

Думите на унгарския вътрешен министър са били зле разбрани или зле интерпретирани, твърдят от екипа му – за да изчисти това недоразумение, унгарското вътрешно министерство по-късно днес ще разпространи официално изявление по темата.

Междувременно говорителят на унгарското ротационно председателство на Европейския съюз Гергей Полнар заяви за БНР, че приемането на България и Румъния в Шенген през първата половина на тази година остава сред приоритетите на страната му, и това е било ясно формулирано и днес от унгарския премиер Виктор Орбан:

„Нашият министър-председател каза на пресконференция в Будапеща днес пред представители на международната преса, че Унгария ще работи открито за влизане на България и Румъния в Шенген по време на нашето председателство, което завършва в края на юни. Виктор Орбан каза още, че ако постигнем това, целите на председателството ни ще са изпълнени на 105 процента."

От Брюксел също съобщиха, че нямат информация за отлагане на решението за влизането ни в Шенген.

Европейската комисия е само наблюдател в процеса на разширяване на Шенген и решението е изцяло в ръцете на държавите членки на Европейския съвет, заяви говорителят на ЕК Оливие Бейли:

"Информацията, с която разполага Комисията, е за взимане на решение през месец март, подчерта говорителят. "Оценката за Шенген и окончателното решение за вдигане на вътрешните граници трябва да бъде взето от страните членки в Съвета. Комисията е само наблюдател в този процес. Засега знаем, че решение се предвижда да бъде взето през март."

Днес се очаква официално изявление по темата на унгарското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Teobromina
преди 13 години
С червените ботушки потропва Дядо Мраз,*** веселушки пеят в захлас.Масла_ова танцува, гюбеците въртиПър_анов на челото потно лепи й пари, Азис припява, весело е нали.Шадрав_нчо пиянката само надига дамаджанката.Стани_ев страстно на пилона се върти,Виге_ин с влажен поглед го следи.Сакса се надува, не иска да танцува,Мавъра и той не харесва такъв запой и сМартинчо си гука, надява се на слука.Доган ага кротко на миндера си седи, Донче_а врънка да му пусне без пари.Янето жално в *** реве,Трактора не иска вече да го оре.А навън в мрака Цветан Цветановс Роман Василев ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още