IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъединяването на България и Румъния към Шенген се отлага официално

Най-близкият срок за присъединяване към Шенген, който може да бъде обсъден, е октомври, заяви вътрешният министър на Унгария, която в момента е председател на ЕС

14:05 | 06.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Присъединяването на България и Румъния към Шенген се отлага официално

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство ще бъде отложено от определената дата 31 март 2011 г.

Това заяви унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, чиято страна пое ротационното председателство на Европейския съюз, съобщи БНР.

По думите му двете страни трябва да изпълнят още „някои задачи“ и поради тази причина не могат да се присъединят към Шенгенското пространство тази пролет.

Пинтер изтъква, че „до юни ще стане ясно какви задачи още трябва да изпълнят Румъния и България", след което най-близкият срок за присъединяване към Шенген, който може да бъде обсъден, е октомври.

Само преди месец министърът на външните работи на Унгария Янош Мартони заяви, че „България ще изпълни критериите за влизане в Шенгенското пространство и не трябва да има пречки страната да стане част от него по време на унгарското председателство на ЕС“, което започна на 1 януари 2011 г. Унгария дори определяше влизането ни в Шенген като една от целите на председателството си.

Обратът в становището на Унгария идва, след като в края на декември Франция и Германия информираха Европейската комисия за решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. В общо писмо вътрешните министри на двете страни обърнаха внимание на недостатъците на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Между страните, изразили подкрепата си преди за присъединяване на България към Шенген, са Полша и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
nesty
преди 13 години
И как решиха от ***, че е официално? Поредната непрофесионална статия в местна медия. Сега официално има опровержение на тези думи от унгарското претседателсво. Кое е официалното и вярното, че си позволявате такива заглавия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 13 години
Да, през март не можем да влезем, защото не сме изпълнили някои задачи. Как да сме ги изпълнили, като чак през юни ще ги измислят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още