IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъединяваме се към Шенген през март 2011 г.?

Все още предстои изпълнението на редица изисквания и съответната проверка от ЕС

12:55 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Присъединяваме се към Шенген през март 2011 г.?

Индикативната дата за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство е 1 март 2011 г., каза зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев по време на кръгла маса по въпросите за присъединяване на страната ни към Шенген.

Той посочи, че дотогава Министерство на външните работи (МнВР) и МВР трябва да изпълнят редица изисквания, които съответно да бъдат проверени от ЕС.

За целта в сградата на МнВР вече е изграден национален визов център, който след присъединяването ни към Шенген ще работи денонощно. Предстои да се изгради и резервен визов център в резиденция Бояна, за което са предвидени около 2 млн. евро от ЕС.

България вече издава и визови стикери според единния европейски образец. Страната ни в момента извършва активна подготовка (относно сградния фонд и обучение на персонала) на 10 консулски служби, които се намират в Русия, Сърбия и Турция и поемат около 70 на сто от издаването на всички български визи.

През юни 2009 г. ще има проверка от страна на ЕК на две от тези консулски служби. Ако европейските служби оценят положително подготовката на проверените служби, това ще е важен етап от подготовката ни за присъединяване към Шенген, посочи Керемедчиев. В обратния случай ще има нова проверка от ЕК след шест месеца, а ако се наложи – и след още 6 месеца, което съответно ще отложи и присъединяването ни към европейското пространство.

До момента МнВР е подготвило 6 проекта, главно за техническо оборудване, във връзка с присъединяването ни към Шенген, като за целта ще бъдат усвоени около 10 млн. евро от т.нар. шенгенски фонд.

До ноември 2010 г. трябва да е готова т.нар. шенгенска информационна система за обмен на данни за преминаващите пътници в страните от Шенген, съобщи от своя страна зам.-министърът на вътрешните работи Калин Славов.

През следващата година ще има няколко проверки от европейските служби по отношение на това дали сме изпълнили шенгенските изисквания за оборудване и начин на работа по нашите сухоземни и морски граници, посочиха от МВР.

От Министерство на транспорта заявиха, че относно шенгенските изисквания те имат ангажимента да подобрят обслужването на летище Пловдив, като до средата на 2009 г. там ще бъде изграден нов пътнически терминал. Освен това предстои изграждането на пътнически терминал на пристанище Варна, а в Бургас ще се изгражда гранично полицейско пристанище.

Сред положителните ефекти от присъединяването ни към Шенген ще бъде улесняването на преминаването ни през граничните пунктове към Румъния и Гърция, както и увеличаване на туристопотока като цяло, подчертаха от Институт „Отворено общество“.

От Агенцията по туризъм пък заявиха, че България вече понася негативните ефекти от прилагането на шенгенските изисквания в областта на туризма, тъй като въвеждането на визи със съседните ни страни и Русия е намалило броя на туристите от тези страни, посещаващи страната ни.

Според представители на туристическия бизнес в условията на икономическа криза е особено важно България да улесни издаването на руски визи, тъй като броят на руските туристи, посетили България през миналата година, е само една десета от броя на руснаците, посетили Турция за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още