IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България в Шенген - една от целите на унгарското председателство на ЕС

България ще изпълни критериите за приемане в зоната, смята унгарският външен министър

17:05 | 03.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
България в Шенген - една от целите на унгарското председателство на ЕС

„България ще изпълни критериите за влизане в Шенгенското пространство и не трябва да има пречки страната да стане част от него по време на унгарското председателство на ЕС. Това е и една от целите на унгарското председателство”. 

Това е заявил министърът на външните работи на Унгария Янош Мартони, по чиято покана българският му колега Николай Младенов е на посещение в Будапеща, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Унгария ще поеме председателството на ЕС, което се осъществява на ротационен принцип, от 1 януари 2011 г.

По време на разговорите между двете делегации са били обсъдени общите предизвикателства, по които двете страни имат общи цели и приоритети като сигурността и диверсификацията на енергийните доставки. Освен това двамата министри са обсъдили стабилността в Западните Балкани и присъединяването на страните от региона към ЕС, като унгарският министър е подчертал, че Унгария вече разчита на българската експертиза в това отношение.

По-рано тази седмица министърът на вътрешните работи на Австрия Мария Фектер призова за мониторинг върху напредъка на България и Румъния по покриването на изискванията, необходими за включване на двете страни в Шенгенското споразумение.

Според нея Франция, Германия и Холандия имат „най-сериозните съображения“ срещу влизането на България и Румъния в Шенген. Особено необходими по мнението на Фектер са по-активните действия на двете страни по отношение на борбата с корупцията.

Въпреки всичко Фектер посочва, че Австрия не е против влизането на България и Румъния в Шенген, но при условие, че са изпълнени необходимите условия, които „не са недостижими за изпълнение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
AtanasSertov
преди 13 години
Това е така. Браво на Унгарците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
graki
преди 13 години
Бравос и в Буда и в Пеща винаги са живели мъжкари - квалитетен народ, за разлика от доста други по-стари членки на съюза, пълни догоре с ***, двуличници и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още