IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладите за готовността на България за Шенген и днес не бяха одобрени

Докладът за готовността на Румъния е бил одобрен, ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент

16:22 | 28.01.11 г.
Докладите за готовността на България за Шенген и днес не бяха одобрени

Работната група към Европейския Съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, и днес не е одобрила докладите от последните проверки у нас - за Шенгенската информационна система и за охраната на сухопътните ни граници, съобщава БНР.

Даден е срок до 3 февруари на страните членки да поставят въпроси и да искат уточнения. България ще трябва да предостави отговор до 9 февруари. Очаква се на 14 февруари докладите да бъдат окончателно приети и да започне парламентарната процедура по одобрението им.

Последният доклад за готовността на Румъния е бил одобрен от работната група днес. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент.

Според ръководителя на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску обаче забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още