IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Отказът за приемане в Шенген е тежък удар за България и Румъния

Сред мотивите, които стоят в основата на позицията на Германия и Франция, вероятно е и страхът на Париж от нов наплив от роми, коментира вестникът

11:09 | 22.12.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Financial Times: Отказът за приемане в Шенген е тежък удар за България и Румъния

Решението на Германия и Франция да блокират приемането на България и Румъния в Шенген е тежък удар за двете източноевропейски страни. Te се надяваха да се присъединят към зоната на свободно движение през пролетта на 2011 г., макар че мнозина смятаха този срок за нереалистичен. Това коментира британският вестник Financial Times.

Вътрешните министри на Германия и Франция заявиха в писмо до ЕК, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство през март би било "преждевременно".

Според тях двете страни не са изпълнили всички условия за присъединяване към зоната на свободно движение. Те изтъкват като аргументи в подкрепа на своята позиция слабостите в съдебната система на България и Румъния и продължаващите проблеми с корупцията и организираната престъпност, отбелязва вестникът.

Дипломати, цитирани от Financial Times, заявили, че позицията на Берлин и Париж ще наложи да се изработи нов график, тъй като за приемането на нова държава в Шенген е нужно единодушно решение на страните членки.

Това развитие ще бъде особено неприятно за Унгария, която поема ротационното председателство на Европейския съюз от 1 януари догодина и която се надяваше да подобри отношенията между т.нар. стари държави членки на общността като Германия и Франция и новоприетите страни, най-вече от Източна Европа, посочва изданието.

Източници, запознати с въпроса, смятат, че наред със съображенията, свързани с различни проблеми в България и Румъния, особено в съдебната система, позицията на Франция и Германия е повлияна и от някои политически фактори. Париж продължава да се тревожи от възможен наплив на роми, ако двете страни бъдат приети.

Берлин пък е загрижен за ефекта, който присъединяването им към Шенген може да окаже върху миграционните потоци в Европа, тъй като приемането на България и Румъния в зоната на свободно движение би отворило сухопътен мост за влизане на мигранти в ЕС от Турция директно в България или през пропускливата граница с Гърция.

Холандия също смята страната ни за недостатъчно готова под предлог, че трябва да гарантираме по-добре вътрешната си сигурност.

Холандия освен това е в "плен" на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс – яростен критик на исляма и на разширяването на имиграцията.

Румънският президент Траян Бъсеску окачестви решението като дискриминация. Той аргументира позицията си с довода, че първоначалните условия за влизането на Букурещ в Шенген са били обвързани единствено с техническите изисквания на страните от свободното пространство.

Сега Франция и Германия искат отлагане на членството на двете страни заради неубедителния им напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията, пише френският вестник „Нувел обсерватьор”.

От своя страна България отбеляза, че „ще направи всичко възможно, за да разсее съмненията” за присъединяването си в зоната. В София изразиха разбиране към усложнената политическа ситуация в някои страни от ЕС. България изрази решимостта си да положи всички усилия, за да разсее съществуващите съмнения относно членството си в зоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
То и сега всички турци с български паспорти си ходят и работят където си искат.Това е политически въпрос...да направят малко точки пред избирателите си в Германия и Франция...А че Гърция подправя документи за милиарди, а в Италия има такава корупция и оргнизирана престъпност, а че в Германия се източва ДДс в огромни количества и т.н... няма санкции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 13 години
Правилно е че ни отлагат за Шенген. Нали разбирате , че всички български турци, които са в Южната ни съседка ще хукнат на запад. Мисля че са към 300 хиляди. Освен това е начин да ни накарат да си довършим реформите. Реформите спряха през 2007 г. когато ни приеха в ЕС. Ако тогава също ни бяха отложили - щем , нещем щяхме да наредим нещата. След 2007 г. политиците ни си хванаха оная работа и тотално се приспаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Леле, не знаех че има толкова заблудени хора още, ми ако не е европейския съюз досега да се бяхме разпаднали и затрили като държава, те са единствените които се опитват да ни направят нормална държава, въпреки огормните усилия на нашите бездарни политици да ни затрият. Ако не сме в ЕС сега щяхме да сме със заплати като в третия свят от по 50-100 евро. То не стига че политиците ни не стават за нищо ами и работодателите, та и хората като цяло с нашето ограничено и робско мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
AtanasSertov
преди 13 години
Аз се чудя и не разбирам, къде е проблема да си има много нов напливи от роми към франция и като не сме в Шенген? Нима са немогат да си ходят орицата? Това е унизително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
stoian777
преди 13 години
Ами добре щом не ни искат в Шенген то тогава да се махаме и от Евро съюза. Да се маха и този РОБСКИ ВАЛЕТЕН ФОНД и да се освободим от всичките им окови който Европа ни е сложила. Някой сега ще оспори ама аз не виждам нищо хубаво като цяло за България вече цели 20 години така, че да се махаме и без това само им даваме парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
timtam
преди 13 години
Че си имаме кривици за оправяне, е ясно, но защо постоянно ни привързват с Румъния. Колкото и да се напъваме, ако и Румъния не е като нас всичко отива залудо. Те не са във валутен борд и на тях им е все едно, за нас обаче нещата са коренно различни, защото тези пранги на борда ни карат само да се гърчим и да затягаме колана с надеждата да получим разбиране, ама не би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още