IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на седмицата чакаме последния доклад за влизането ни в Шенген

От Министерството на външните работи съобщиха, че се очакват забележки по отношение на сухопътната ни граница

15:57 | 11.01.11 г.
До края на седмицата чакаме последния доклад за влизането ни в Шенген

Към месец март България ще бъде технически готова за присъединяване към Шенген, каза говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирана от БТА.

По думите й при последната проверка, чийто доклад се очаква в окончателния му вариант в края на седмицата, има забележки по отношение на сухопътната граница. Конкретните забележки ще станат ясни, когато бъде готов документът. Чернева припомни, че това е последната от шестте проверявани области, като резултатите в останалите пет са били много добри.

„Техническата ни готовност е условие да започнем да разговаряме със страните от Шенген, особено с тези, които имат резерви към влизането ни в зоната“, отбеляза Чернева.

Според нея препоръките в доклада не са драматични и са постижими в поставения от българската страна срок - месец март.

Попитана за българската позиция по намеренията на Гърция да издигне заграждения по границата й с Турция, Весела Чернева каза, че задачата на България е да покаже, че българско-турската граница, като външна граница на ЕС, е достатъчно надеждна и може да отговори на високите изисквания на европейските граждани.

„Увеличаването на нелегалната миграция през гръцко-турската граница е проблем, който влияе и на политическия дебат за разширяването на Шенген, и на приемането на Румъния и България“, добави Чернева. По думите й това са причините въпросът да бъде следен отблизо от българската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още